Tuz bir böbrek zehridir

Prof. Dr. Mustafa Arıcı tuz kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Bütün tuz türlerinin böbrekler için adeta bir zehir olduğunu belirten Arıcı, böbrek sağlığını korumanın önemli adımlarını sıraladı. ...

Tuz bir böbrek zehridir

Prof. Dr. Mustafa Arıcı tuz kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Bütün tuz türlerinin böbrekler için adeta bir zehir olduğunu belirten Arıcı, böbrek sağlığını korumanın önemli adımlarını sıraladı.

Dünya 850 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 10 milyon böbrek hastası olduğu tahmin ediliyor. Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş, kronik böbrek hastalığının dünyada 10 yetişkinden 1’inde, Türkiye’de ise 7 yetişkinden 1’inde görüldüğünü belirtti. Türk Nefroloji Derneği’nden Prof. Dr. Mustafa Arıcı ise tuz konusunda uyardı ve “Kamuoyunda insanların en çok kafasının karıştığı şey tuzdur. Tuz bir böbrek zehridir, tuz bir damar zehridir. Tipleri ve türleri arasında hiçbir fark yoktur” dedi.

Sigara ve tuz böbrek zehiridir.

Her yıl Mart ayının ikinci haftası perşembe günü kutlanan ‘Dünya Böbrek Günü dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında uzman ve böbrek hastaları bir araya geldi. Toplantıda konuşan Türk Nefroloji Derneği’nden Prof. Dr. Mustafa Arıcı, Türk toplumunun beslenme alışkanlıkları ile böbrek hastalıklarına zemin hazırladığını belirtti ve şunları söyledi: “Böbrek hastası değilseniz öncelikle böbrek hastası olmamak için kilo almamanız gerekiyor. Şekerli ve hamur işi gıda tüketmemek gerekiyor. Ancak bunun yanısıra yüksek proteinli beslenmek de doğru değil. Yüksek protein böbreğin süzmekte zorlandığı bir şeydir. Önemli olan dengeli beslenmektir. Kamuoyunda insanların en çok kafasının karıştığı şey tuzdur. Tuz bir böbrek zehiridir. Tuz bir damar zehiridir. Tipleri ve türleri arasında hiçbir fark yoktur. Tuz az tüketilmelidir, karbonhirat ve yağ ölçülü tüketilmelidir. ‘Şunu yiyin bunu yiyin’ diyerek toplumun kafasını karıştırmamıza gerek yok. İdeal kiloda kalmak koşuluyla her şeyi dengeli olarak tüketin. Beslenme dışında da bir mesaj daha vermek isterim ki sigara da bir böbrek zehiridir. Sigara içenler de böbrek sağlığı açısından risk altındalar.”

Uzun süre antibiyotik kullananlar dikkat!

Böbrek hastalıklarının belirtileri ile ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Arıcı şöyle dedi: “Çoğunlukla böbrek hastalıkları belirtisizdir yani sinsi ilerlemektedir. Nadiren bazı uyarı işaretleri var. Örneğin idrarın çok köpürmesi, ayakların, yüzün, gözlerin birden bire çok şişmesi belirtilerdendir. Ancak böbrek hastalıklarının önemli bir bölümünde bunlar olmayabilir. Vücudunuzda bir takım döküntüler olması böbrek hastalığı belirtisi olabilir. İdrar yaparken yanma, ağrı, idrarın renginin değişmesi, çay rengi idrar yapıyor olmanız, gece idrar yapmak için uyanmak yine böbrek hastalığı belirtisi olabilir. Ancak hastaların yüzde 85’inde bu belirti olmaz.” Böbrek hastalığı açısından risk taşıyan insanları da sıralayan Prof. Dr. Arıcı, risk taşıyanların belli aralıklarla kan ve idrar tahlili yaptırması gerektiğini belirtti ve risk grubundakileri şöyle sıraladı: – 65 yaş üstü herkes – Diyabet hastaları – Tansiyon hastaları – Kalp ve damar hastalığı olanlar – Romatizmal hastalar – Kanser tedavisi görenler – Uzun süre ağrı kesici ve antibiyotik kullananlar – Birinci dereceden aile bireylerinde böbrek hastalığı bulunanlar. “DÜNYADA HER 10 YETİŞKİNDEN 1’İ, TÜRKİYE’DE HER 7 YETİŞKİNDEN 1’İ BÖBREK HASTASI” Kronik böbrek hastalığının bir halk sağlığı problemi olduğunu belirten Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Kenan Ateş de, “Dünyada yaklaşık 10 yetişkinden 1’inde çeşitli evrelerde böbrek hastalığı var. Dünya geneline baktığımız zaman 850 milyon böbrek hastası olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de yaklaşık her 7 yetişkinden 1’inde böbrek hastalığı var. Şu anki yetişkin nüfusumuza göre hesapladığımızda yaklaşık olarak 9-10 milyon insanın böbrek hastası olduğunu söyleyebiliriz. Kronik böbrek hastalığının boyutu ülkemiz için dünya genelinden biraz daha vahim gözüküyor” dedi.

Tuz bir böbrek zehridir içeriği, 24 Mart 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha