Metadon Nedir? Ne işe yarar?
Peki Metadon Nedir? Ne işe yarar? İşte tüm ayrıntılarıyla sizlerle... Metadon; opioidler (morfin etkisindeki kimyasallar) adlı bir kategorinin parçasıdır. II. Dünya Savaşı sırasında Alman doktorlar t...
Peki Metadon Nedir? Ne işe yarar? İşte tüm ayrıntılarıyla sizlerle...
Metadon; opioidler (morfin etkisindeki kimyasallar) adlı bir kategorinin parçasıdır. II. Dünya Savaşı sırasında Alman doktorlar tarafından keşfedildi ve Amerika Birleşik Devletleri’ne geldiğinde, aşırı acı çeken insanları tedavi etmek için kullanıldı. Günümüzde eroin bağımlılığı tedavisinde yoksunluk hissini minimuma indirmek ve morfini tolere edemeyen ağrılı hastaların tedavisinde, tedavinin bir parçası olarak kullanılabilmektedir. Morfinde olduğu gibi etkisi hızlı görülür. Tablet, toz veya sıvı olarak alınabilir. Bunu kötü niyetli kullanan kişiler; sık enjekte ederek bağımlılık yaratabilirler. Metadon; diğer bazı narkotik maddelerden daha güvenli olmasına rağmen, uzman bir doktor tarafından reçete ile uygulanmalıdır. Unutulmamalıdır ki; Metadon ister tedavi amaçlı olsun ister kötüye kullanımda olsun; kesinlikle bağımlılık yapan bir kimyasaldır.Metadon Ne İşe Yarar?
Kısa Süreli Kullanımdaki Etkileri Nelerdir?
Huzursuzluk, bulantı veya kusma, yavaş nefes, ciltte kaşıntı, terleme, kabızlık, cinsel sorunlar. Bazı yan etkiler daha ciddi olabilir bu etkiler; nefes almakta zorluk çekmek , sersemlemek, bitkinlik, ciltte kurdeşen veya döküntü, dudaklarda, dilde ,boğaz veya yüzde şişme, göğüs ağrısı veya hızlı kalp atışı, halüsinasyonlar görme. Bu etkiler görüldüğü takdirde acil olarak tedaviyi üstlenen doktora başvurmak gerekir. Metadon, beyin ve sinir sisteminin ağrıya tepki verme şeklini değiştirir, böylece rahatlama hissedilir. Etkileri morfin gibi diğer güçlü ağrı kesicilerden daha hafiftir. Kodein, eroin, hidrokodon , morfin ve oksikodon gibi ilaçlardan elde edilen yüksek seviyeyi engeller. Bir yaralanma, ameliyat veya kronik hastalıktan dolayı çok fazla acı çekenlerde, morfini tolera edemeyen hastalarda metadonu doktor uygulayabilir. Diğer opioidlere bağımlılık tedavisinde de yardımcı olarak kullanılır. Bağımlılık yaratan maddenin kullanımındaki duygulara benzer bir durum ve yoksunluk belirtilerini yaratabilir. Metadon, sinir sisteminde, opioidleri daha hafif etkilerle değiştirir. Buna bu yüzden değiştirme tedavisinde kullanılır. Genellikle süren tedavi planın bir parçası olarak kullanılır. %100 bağımlılığı ortadan kaldıran bir tedavi değildir. Çünkü kendisi de bağımlılık yapar. Bir bağımlılığı tedavi etmek için belirli bir zaman belirtilemezken, uzmanlar bunun en az bir yıl ve belki de bundan daha fazlası olması gerektiğini söylüyor. Doktor vücudun reaksiyonunu dikkatli bir şekilde izleyecek ve tedaviyi ayarlayacaktır. Metadon tedavisin bırakma zamanı geldiğinde, dozlar azaltılarak bırakılmalıdır.Metadon Nedir? Ne işe yarar? içeriği, 20 Şubat 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0