Kırık Parmak İçin Tedavi Biçimi Nasıldır?

Parmak kırıklığı günlük hayatımızın hemen hemen her yerinde başımıza gelebilecek küçük kazalardandır. İşte size kırık parmak için tedavi biçimleri... Parmak kırıkları iki grup altında incelenmektedir...

Kırık Parmak İçin Tedavi Biçimi Nasıldır?

Parmak kırıklığı günlük hayatımızın hemen hemen her yerinde başımıza gelebilecek küçük kazalardandır. İşte size kırık parmak için tedavi biçimleri...

Parmak kırıkları iki grup altında incelenmektedir: el parmağı kırıkları ve ayak parmağı kırıkları. İki tür kırık için uygulanan tedavi yöntemleri farklılıklar göstermektedir. Eğer kırılma ayak parmaklarında meydana gelmişse öncelikle röntgen çekilir. Sonrasında kırık tespitine göre uygun tedavi yöntemine başlanır. El parmağında meydana gelen kırıklarda ise durum biraz farklıdır. Öncelikle ayağın tersine el parmaklarında meydana gelen kırıklarda kırılma sonucu şekil bozukluğu, parmakta renk değişikliği ve ağrı yaşanır. El parmağında meydana gelen kırılma da öncelikle röntgen çekilerek incelenir ve sonrasında röntgen sonuçlarına göre gerekli ve uygun tedaviye başlanır. Parmak kırığı için uygulanacak tedavi tamamen parmağın kırık türüne ve kırılan kemiğe bağlı olarak değişmektedir. Bu durumda gerekli tedavinin yürütülebilmesi için ortopedi cerrahi veya acil servis doktoru kırığın tespitini yapar. Parmak kırığında eğer kırılan kemiklerde yer değişikliği yoksa kırılan kemik komşu parmakla birlikte kırık tahtasına alınır ve bu şekilde 4 hafta beklenir. Tahta çıkarıldıktan sonra ise 6 hafta kadar parmak zorlanmaz. Eğer parmak kırığında kırık kemikler yerinden çıkmışsa öncelikle yapılması gereken iş kırılan parmağın sabitlenmesidir. Birden farklı sabitleme yöntemi bulunmaktadır. İlk olarak kemikler yerine oturtulur ve ardından kırık tahtası uygulanır. Eğer bu yöntem uygulandıktan sonra yine de kemikler yerine oturmamışsa cerrahi müdahale uygulanır. Bu tür cerrahi işlemlerde ise kırık kemiğin sabitlenmesi için vida, çivi, tel veya plaka gibi bazı yardımcı araçlar kullanılır. En doğru aracın kullanımı doktor tarafından hasta ile konuşularak karar verilir.

PARMAK KIRIĞI KAÇ GÜNDE İYİLEŞİR?

Parmakta meydana gelen kırıkların iyileşme süresi kişinin yaşına göre farklılık göstermektedir. Örneğin çocuklarda bu tür kırıklarda iyileşme süresi kısayken yetişkinlerde iyileşme yaklaşık olarak 4 ila 6 haftayı bulmaktadır. Kişinin yaşı ileriyse bu süre daha da uzayabilmektedir. Çocuklarda meydana gelen kırığın tespiti için paniğe sebep olmamak için çocuğa söylemekten kaçınılmalıdır. Ayrıca parmak kırığı tedavisine başlanan çocukta hareket engelleyici olarak kullanılan tellerin de parmakta belli bir süre kalması gerekmektedir. Eğer tedaviye ara verilmezse çocuklarda parmak kırığı yaklaşık olarak 7 ile 10 gün içerisinde geçmektedir.

Kırık Parmak İçin Tedavi Biçimi Nasıldır? içeriği, 18 Mart 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha