Demirhindi Şerbetinin Faydaları
Demirhindi, Sıcak iklimin meyvesi olan demirhindi meyvesi, Osmanlı döneminde padişahların şifa bulmak için tercih ettikleri doğal bir ürün olarak bilinmektedir. Osmanlı'da sıklıkla şerbeti tüketilen ...
Demirhindi, Sıcak iklimin meyvesi olan demirhindi meyvesi, Osmanlı döneminde padişahların şifa bulmak için tercih ettikleri doğal bir ürün olarak bilinmektedir.
Osmanlı'da sıklıkla şerbeti tüketilen ve birçok sağlık problemine derman olmaktaydı. İşte demirhindi şerbetinin sağlığımıza kattığı faydalar.
Sıcak ülkelerde yetişen demirhindi meyvesi, özellikle Hindistan'da bolca bulunmaktadır. Mayhoş bir tadı olan meyvenin genellikle şerbeti yapılarak tüketilir. Şerbetinin yanı sıra reçeli de tercih edilenler arasında bulunmaktadır. Osmanlı'dan günümüze kalan bu lezzet, tadı kadar şifasıyla da etkiliyor olmakta. Osmanlı padişahlarının şifa niyetine içtikleri demirhindi şerbeti, 40 çeşit baharattan hazırlanıyor ve bu şerbetin temelini demirhindi meyvesi oluşturuyor. Yapımı son derece zahmetli olsa da lezzeti ve verdiği şifa buna değer. Şerbet, öncelikle yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılıyor. Şerbet ılıdıktan sonra içine doğal bal ilave ediliyor. 3 farklı aşamada hazırlanan şerbeti padişahların tercih etmesinin nedenleri ise; Mide ve sindirim sorunlarıyla savaşıyor. Mide ekşimesine hızlı bir şekilde etki sağlar. Romatizma ve kas ağrılarını hafifleterek vücut ağrılarını dindirir. Soğuk algınlığıyla mücadele eder. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için tavsiye edilir. Bağırsak parazitlerini yok eder. İçindeki baharatlar sayesinde güçlü bir şekilde ağız kokusunu savar. Kabızlığı giderir. Çünkü dışkıyı yumuşatma etkisi vardır. Zihinsel ve bedensel yorgunluğun üstesinden gelir.
Hazırlanışı Nasıl? Bunun için demirhindi meyvelerini ve dilediğiniz baharatları büyük bir tencerede kaynatın. Su kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 5 saat daha kaynamaya bırakın. Beşinci saatin sonunda ocaktan alın ve ılıdıktan sonra içine 6 yemek kaşığı bal ilave ederek soğutun. Dilerseniz kaynama aşamasında bir su bardağı toz şeker de ilave edebilirsiniz. DEMİRHİNDİ ŞERBETİNİN FAYDALARI Şerbetin sağlık açısından önemli faydaları bulunmaktadır. Mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, bağırsak parazitleri, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrılarına iyi geliyor.
- Kaynatılan suyu içildiğinde bağırsak solucanlarını düşürmekte faydalıdır.
- Şerbetin iştahı açıcı, bağırsak gazını sökücü, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri olduğu biliniyor.
- Meyvesi dışkıyı yumuşatarak kabızlığı giderir ve bağırsakları temizler.
- Hipertansiyon, obezite, kan kolesterol ve trigliserid yüksekliği, bozulmuş açlık glikozuyla karakterize metaboliksendrom tedavisinde etkindir.
- Cilt inflamasyonlarında kullanılır. Ciltteki lekelere ve çillere karşı renk açıcıdır.
- Ateş düşürücü ve soğuk algınlığından koruyucudur.
- Susuzluğu giderir ve serinlik verir.
- İçeriğinde bulunan A, C ve E vitaminleri; selenyumdan dolayı kanserle mücadele için iyi bir antioksidan kaynağıdır.
- Boğaz ağrılarında suyu gargara şeklinde kullanılabilir. Ayrıca demirhindi suyu iltihabı’ göz hastalıklarında ve kuru göz tedavisinde kullanılır.
- Sarılık ve nezle tedavisinde yıllardan beridir kullanılan bir meyvedir.
- Safra kesesi rahatsızlıklarında tedavi edicidir.
- Ruhi sıkıntıları giderir.
Demirhindi Şerbetinin Faydaları içeriği, 23 Mart 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0