Tuzun Fazla Alınmasının Zararları

Tuz, sofraların vazgeçilmezidir ama vazgeçilmelidir. Çünkü tuz birçok işlemden geçerek içindeki elementler, vitaminler alınır ve geriye sodyum klorid kalır. Bu yüzden tuz tüketimine dikkat edilmelidir...

Tuzun Fazla Alınmasının Zararları

Tuz, sofraların vazgeçilmezidir ama vazgeçilmelidir. Çünkü tuz birçok işlemden geçerek içindeki elementler, vitaminler alınır ve geriye sodyum klorid kalır. Bu yüzden tuz tüketimine dikkat edilmelidir.

Özellikle raf ömrü uzun besinlerde, turşularda, zeytinde, peynirde, cipslerde, konservelerde ve daha birçok yiyecekte tuz oranı oldukça yüksektir. Çünkü bu ürünlerin uzun ömürlü olması için içlerine yüksek oranda tuz eklenmektedir. Fazla tuzun vücuda ciddi anlamda zararı vardır. En önemli 4 zararı ise şöyledir:
  1. Kan basıncını yükseltir: Kan basıncının yüksek olması tehlikeli sorunların ortaya çıkmasına sebep olur. Kan basıncı normal değerlerin üzerine çıktığı zaman kişi bundan rahatsızlık duymaya başlar. Özellikle bu durum ileriki yaşlarda daha çok görülmeye başlar. Her yaşta fazla tuz zararlıdır ama ileri yaşlarda verdiği zararlar daha belirgin bir şekilde ortaya çıkar. Kan basıncı yani tansiyonun dengede tutulması için az tuz yenilmelidir.
  2. İnmeye sebep olur: Diğer bir adıyla felçtir. Felç beyin hücrelerinin ölmesinden kaynaklanır. Bu da beyini besleyen kan damarlarının tıkanmasıyla beyne giden oksijen azalmış olur. Bir de damarın beyinde patlaması ile felç oluşur. Bu iki durumda çok tehlikelidir ve beyinde hasar oluşur. Bazı organlar işlevini kaybeder. Felç olmaya neden olan ise yüksek tansiyondur ve tansiyonu da fazla tuz yükseltir.
  3. Kalp hastalıklarına yol açar: Kalp hastalıkları ciddi hastalıklardır. Her yıl binlerce insan kalp rahatsızlıkları yüzünden ölmektedir. Kalp rahatsızlıklarının da en büyük sebebi de yüksek kan basıncıdır. Kan basıncını da yükselten fala tuzdur.
  4. Kemik erimesine sebep olur: Tuzun gereğinden fazla tüketilmesi kalsiyumun kemiklerden ayrışmasına sebep olur. Bu ayrışan kalsiyum idrar ile vücuttan atılır. Tuzu fazla tüketen insanlar ileriki yaşlarında kemik problemleri yaşamaya başlarlar. Kemikler zayıflar, incelir, kırılganlaşır.
Bu hayati öneme sahip hastalıkların yanında böbreklere zarar verir, mide kanseri, sindirim sistemi hastalıklarına, hormon dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Tuzun günlük tüketilmesi gereken bir miktar vardır. Bu da ortalama günde bir çay kaşığı kadardır. Bu oranın altında ya da üstündeki tüketim ciddi rahatsızlıklara sebep olacağı için tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Yemeklere ve yiyeceklere fazladan tuz konmamalıdır. Yemekleri ve yiyecekleri tatlandırmak için tuz yerine başka eklemeler yapılmalıdır. Belki baharat belki limon daha farklı bir lezzetin ortaya çıkmasını sağlar. Böylece de tuz tüketimi azaltılmış olur. Kışlık olarak yapılan birçok yiyecek tuz ile korunmaktadır. Bunun yerine donduruculara konan yiyecekler daha yararlı olur. Masalardan tuz kaldırılmalıdır. Özellikle hazır yiyeceklerden ve hazır yemeklerden uzak durulmalıdır. Türkiye, dünyanın en çok tuz tüketen ülkelerinden biridir. Sağlıklı ve uzun bir yaşam için tuz tüketme sınırını aşmamak gerekir. Özellikle tuz çocukluk çağından itibaren az yenilmelidir. Tuzu az tüketmek alışkanlık haline gelirse fazla tuza ihtiyaç duyulmaz. Burada da en büyük görev anne- babalara düşer. Yemek yaparken yemeye az tuz konursa çocuk tuza alışmamış olur.

Tuzun Fazla Alınmasının Zararları içeriği, 29 Mayıs 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha