Tarihin En Kanlı İhtilali: Fransız İhtilali

Bu soru son zamanlarda sık araştırılan sorular arasında yer alıyor. Tarihte önemli bir dönüm noktası olarak görülen Fransız İhtilali, Avrupa da ekonomik, sosyal ve siyasi hayatında köklü değişiklere sebep olan olaylardan bir tanesidir.

Fransız Devrimi denilerek de isimlendirilen Fransız İhtilali, olduğu dönemin yanı sıra günümüzü bile etkileyen çok önemli bir olaydır. Hemen hemen 10 yıl boyunca Fransa kaos ve siyasi karışmalar yaşamıştır ve onlarca insan hayatına son vermiştir. İhtilal sonucunda asırlardır süren siyasi ve toplumsal değerler değişmiş ve köklü reformlar yapılmıştır. Nedir? 1787 yılından başlayan ve bütün Fransa'ya yayılan,  ilk zirveye 17989'da ulaşılabilen ve 1799'a kadar süren harekettir. Fransa'da toplumun, Kralın sıkıştırmasına karşılık aydınların öncülüğünde isyan etmesiyle tanımlanan bu olay sonucunda halk Fransa'da "ancien regime" olarak isimlendirilen yönetime son vermiş ve Avrupa ve dünya tarihinde yeni bir dönem başlamıştır. Fransız İhtilali ile birlikte insan hakları, demokrasi, milliyetçilik, işçi hakları,  liberalizm, adalet ve eşitlik gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. Nedenleri? Fransız İhtilali'ne sebep olan olaylar günümüzde bile tartışma konularından bir tanesidir. Fakat Genel olarak, Fransa'nın uzun süre devam eden savaşlar sonucunda kötüye giden ekonomik durumu düzeltebilmek için vergi getirmesi, tarımsal alanda kötü gidişatlar ve kitaplar yaygın olması ile kültür seviyesinin yükselmesi Fransız İhtilali'ne temel hazırlamıştır. Avrupa'da en kalabalık ülke olan Fransa'da hayat standartların kötüye gitmesi Gelişmekte olan varlıklı burjuvazinin kültürel seviyesini arttırması. Kırsal alanlarda yaşayan insanlar için büyük bir yük oluşturan çağ dışı feodal sisteme karşılık tepkilerin artması. Fransa'nın Amerikan Bağımsızlık Savaşı'na sağladığı yoğun askeri ve mali destek sebebiyle halka büyük vergiler getirilmesi ve ekonominin bozulması. Nasıl Başladı? 14 Temmuz 1789'da Bastil Hapishanesi'nin isyan edilerek basılmasıyla ihtilal başladı. Mahkumlar serbest kaldı ve burada olan silahlar ele geçirilerek ihtilalde kullanıldı. 1891 yılında ise ihtilal yeni boyut kazandı. 1791 yılında kurucu meclis bir araya gelerek  "İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi"ni yayınladı. Arkasından da ulusal egemenliğe dayalı olan bir anayasa hazırlayarak monarşinin yetkilerine sınır koydu. Bu anayasa toplum tarafından seçilecek bir parlamentonun yasama ve yürütme yetkilerini kralla paylaşmasını anlayabilmekteydi. SONUÇLARI Fransız İhtilali'nin en önemli sonuçları: İnsan Hakları, Eşitlik, Adalet, Milliyetçilik, Özgürlük, Laiklik, Demokrasi, gibi kavramlar sosyal yaşamda kullanılmaya başlandı. Milliyetçilik akımın ortaya çıkması beraberinde, imparatorlukların ve monarşik yönetimlerin yıkılmasına bunların yerine ulus devletlerin kurulmasına sebep oldu. Krallık rejimi kalktı, Cumhuriyet rejimi geldi. Yeniçağ bitti, yakınçağ başladı.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Diyaliz Teknikerleri Hizmet Verecek Mutfağınızda Mutlaka Bulunması Gereken 10 Gıda Yeryüzünün Bittiği Nokta Avustralya Boy Uzamasına Yardımcı Besinler Gelişebileceğinize İnanmanın Gücü  Köpekler Kanseri Koklayarak Tespit Etti