Sırt Ayak Kaşıntısı Hastalık Habercisi Olabilir

Kaşıntı genel itibari ile çok rahatsı edici bir sağlık problemidir. Genellikle siroz ve hepatit gibi karaciğer hastalarında görülen kaşıntı problemi çoğunlukla geceleri avuç içi ve ayak tabanlarında g...

Sırt Ayak Kaşıntısı Hastalık Habercisi Olabilir

Kaşıntı genel itibari ile çok rahatsı edici bir sağlık problemidir. Genellikle siroz ve hepatit gibi karaciğer hastalarında görülen kaşıntı problemi çoğunlukla geceleri avuç içi ve ayak tabanlarında görülmektedir.

Kaşıntı problemi çok rahatsız edici olup yaşam kalitesini kötü olarak etkilemektedir. Kaşıntı problemi yaşayan kişide uykusuzluk ve depresyon gibi ciddi problemler yaşanabilmektedir. Kaşıntıya Neden Olan Karaciğer Hastalıkları Nelerdir? Genel itibari ile kaşıntıya sebep olan karaciğer problemi açıkça bilinmemektedir.Ancak yapılan son çalışmalara göre şu sebepler üzerinde durulmaktadır: Ciltte safra birikimi: Siroz ve hepatit C gibi karaciğer hastalıkları safta kanallarında tıkanmaya sebep olduğunda safra tozu olması gerektiği gibi temizlenmez ve cilt altında birikir. Bu da ciltte kaşıntıya sebep olur. Sağlıklı bireylerde karaciğer kan dolaşımındaki toksin ve yabancı zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak filtre görevi görür. Ancak karaciğerin kronik bir hastalık sebepli zarar görmesi durumunda dolar ve bu da karaciğerden safra akışını engeller. Eğer safra akışı engellenirse, safra asidi ve bilirubin kanda toplanır. Bilirubin toplanması da sarılık hastalığına ve kaşıntıya sebep olur. Sürekli olarak safra üreten karaciğer bağırsaklardaki atıkların atılmasına yardımcı olurken aynı zamanda bağırsaklarda lif emilimine yardımcı olur. Öd olarak da bilinen safra karaciğer hücrelerinde üretilir ve karaciğerden çıkıp safra kanalı ile pankrease ve ordan da ince bağırsaktan vücutta atılır. Kolestaz olarak da bilinen safra kanalında oluşabilecek herhangi bir tıkanıklık safra akışını yavaşlatır veyahut durdurur ki bu da kan dolaşımındaki safra seviyesinde artışa yol açar. Kandaki safra seviyesi yükseldiğinde ise kaşıntı yanında sıklıkla göz ve cilt renginde sararma, koyu indrar ve açık renkte dışkı yapmaya sebep olur. Safra akışı hepatit, siroz, hap kullanımı ve gebelik gibi sebeplerden dolayı karaciğer içinde tıkanabilir veyahut safra taşı, pankreas tümörü veyahut pankreas iltihabı gibi sebeplerden dolayı karaciğer dışında tıkanıklık görülebilir. Kaşıntıya Neden Olan Karaciğer Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir? Karaciğer hastalıkları olan hastalar için kaşıntı problemini tedavi etmenin farklı yöntemleri olsa da genellikle kullanılan ilaçlar çok da etkili olmamaktadır. Kaşıntıyı geçirmek için uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi için öncelikle altındaki gerçek sebebin anlaşılması için farklı çeşitli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Ancak karaciğer hastalıkları olan hastalar için kaşıntı sorununun karaciğer kaynaklı olduğunu bilmeleri gerekmektedir.  Kaşıntı problemini geçirmek için uygulanacak tedavinin yanı sıra hastalar ayrıca karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye çalışmalıdır. Karaciğerin iyileştirilmesi için kullanılacak tedavi yöntemleri karaciğer hastalığı sebepli yaşanan belirtilerin de azalmasına yardımcı olacaktır. Kaşıntıya Neden Olan Karaciğer Hastalıkları İçin Kullanılan İlaçlar Doktorlar kaşıntı tedavisi için şu ilaçları önermektedir:
  • Nöropatik ağrı için analjezikler (ağrı kesiciler) (gabapentin)
  • Antihistaminler (Benadryl, Atarax)
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar (Questran, Colestid)
  • Opiod antagonistler  (Narcan, Revia, Revex)
  • Antidepresan ilaçları (Zoloft)
Kaşıntıya Neden Olan Karaciğer Hastalıkları Bitkisel Tedavisi Soğuk Kompress Ayaklardaki kaşıntıyı anında geçirmek için uygulanacak soğuk kompress çok etkili olacaktır. Soğuk hissi vücuttaki sinir liflerini rahatlatacağından kaşıntıyı hemen geçirecektir. Dahası soğuk uygulaması uyuşturma özelliği ile de kaşıntıyı geçirmektedir.
  • Temiz ince bir havluya bir avuç buzu sarın ve vücutta kaşıntı yaşanan bölgeye tutun. Bu uygulamayı kaşıntı durana dek tekrarlayın. İhtiyaç duydukça tekrarlayabilirsiniz.
Boğa Dikeni Karaciğer hastalığı sebepli oluşan kaşıntıyı rahalatmak için kullanılacak en etkili yöntem boğa dikenidir. Boğa dikeninde bulunan silibinin isimli aktif bileşen güçlü antioksidan, zehir atıcı ve   karaciğeri koruyucu özelliklere sahiptir. Boğa dikeni kapsül şeklinde de mevcuttur. Boğa dikeni kapsülü kullanımı için dozaj ve uygunluk hakkında doktorunuza danışmalısınız. Kolloidal Yulaf Ezmesi Kolloidal yulaf ezmesi kaşıntıyı geçirmede çok etkilidir. İçinde bulunan tahriş karşıtı, iltihap sökücü ve rahatlatıcı özellikler kaşıntıyı anlık olarak geçirir.
  • Yarım bardak kolloidal yulaf ezmesini küçük bir leğen ılık su içine koyun ve karıştırın. Kaşınan ayaklarınızı bu suda 15 ila 20 dakika bekletin. Bu uygulamayı kaşıntının ciddiyetine bağlı olarak günde en fazla 3 kez tekrarlayabilirsiniz.
  • Alternatif olarak 1 bardak kolloidal yulaf ezmesine biraz su ekleyip macun kıvamına gelene dek bekletin. Bu karışımı kaşınan ayaklarınıza sürün ve ayaklarınızı ince bir havlu ile sarıp yarım saat bekletin. Bu yöntemi günde bir kez uygulayabilirsiniz.

Sırt Ayak Kaşıntısı Hastalık Habercisi Olabilir içeriği, 14 Mart 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha