Şeker Nedir? Şeker Hakkında Tüm Merak Edilenler
Vazgeçilmez bir besin olarak hayatımızda önemli bir yeri olan şeker zararlı yiyeceklerin başında geliyor. Çoğu kişinin bağımlılık olarak gördüğü şekerin özellikle kimyasal işlemlerle beyazlatılmış tür...
Vazgeçilmez bir besin olarak hayatımızda önemli bir yeri olan şeker zararlı yiyeceklerin başında geliyor. Çoğu kişinin bağımlılık olarak gördüğü şekerin özellikle kimyasal işlemlerle beyazlatılmış türleri tehlike saçıyor.
Vazgeçilmez bir besin olarak hayatımızda önemli bir yeri olan şeker zararlı yiyeceklerin başında geliyor. Birçok kişinin bağımlılık olarak gördüğü şekerin özellikle kimyasal işlemlerle beyazlatılmış türleri tehlike saçıyor. Şeker beraberinde insanların akıllarına çeşitli soruları getirmektedir. İşte bu sorular; Şeker nedir? Neden devamlı şeker isteriz? Şeker vücudumuza ne yapar? Şeker neleri tetikler? Nasıl mücadele edilir? Şekerin zararları nelerdir? gibi birçok sorunun yanıtını bu içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.Şeker Nedir?
Glikoz, vücudumuzun temel şekeridir, yani kandaki şeker. Fruktoz ise vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için kullandığı basit şekerdir. Mesela sebzelerde, meyvelerde doğal olarak bulunur. Glikoz ve fruktoz yan yana geldiğinde "sakkoroz" meydana gelir. Yani şeker pancarı ya da şeker kamışındaki şeker budur, bu çaya da konan şekerdir. Şeker kamışı ya da şeker pancarından elde edilen şeker ilaveleri eşit oranda glikoz ve fruktoz içerir. Öte yandan, endüstriyel süreçlerden geçen pek çok gıdada kullanılan ve laboratuvar ortamında üretilen nişasta bazlı şuruplar, glikoza oranla çok fazla miktarda işlenmiş fruktoz içerir ve devamlı tüketildiğinde bu zehirli moleküller vücuda ciddi zararlar verir.Neden Devamlı Şeker İsteriz?
Şekere bağımlı olmak aslında psikolojik değil, biyolojik sebeplerden kaynaklanır. Zira hormon ve hücreler arası iletişimi sağlayan kimyasallar, şeker alışkanlığını kışkırtır. Dahası şekerli bir yiyecek ya da içecek sadece kan şekerini ve insülini yükseltip kişinin daha fazla şeker istemesine sebep olmakla kalmaz, aynı zamanda beyinde de değişiklilere yol açar.Şeker Vücudumuza Ne yapar?
Ağzınıza tatlı bir şey atınca dildeki tat alma duyuları beyni uyarır ve ödül mekanizması çalışır. Dopamin salgılanır. Bu esnada şeker mideye, ince bağırsağa, sonra karaciğere doğru yola çıkar. Metabolizma bu besini denetlemeye çalışır. Enzimler, şekeri glikoz ve fruktoz olmak üzere iki moleküle ayrıştırıp parçalar. NBS ise sindirimin ilk aşamasında doğrudan kana karıştığı için metabolizmanın ayarlarını bozar.Şeker Neleri Tetikler?
Şeker tüketimi kısa süre mutlu etse de tehlikesi sadece kilo almakla sınırlı kalmaz. Zira şeker, yani basit karbonhidratın fazla tüketimi damarları tahrip ederek kalp hastalıklarından karaciğer yağlanmasına, kansere yakalanma riskinin artmasından unutkanlık ve erken bunamaya, tekrarlayan düşük kan şekeri ataklarından bağışıklık sisteminin zayıflamasına, obeziteden diyabete kadar pek çok sağlık sorununa sebep olabilir. Dahası, şeker molekülleri vücutta fazla bulunduğunda cildin en önemli yapıları da zarar görür.Nasıl Mücadele Edilir?
Beyin, şekere tıpkı alkol ve sigara gibi tepki verir. Şekeri hayatınızdan çıkardığınız ilk günlerde baş ağrısı, gerginlik ve çok fazla tatlı isteği oluşuyorsa bu, şekere bağımlılığınıza işarettir. Bu bağımlılıkla mücadele için en etkili yolsa şekeri aniden hayatınızdan çıkarmak.- Kahvaltı
- Tahıllar ve Baklagiller
- Meyve
- Bitter Çikolata
- Baharat
Şekerin Zararları Nelerdir?
Vazgeçilmez bir besin olarak hayatımızda önemli bir yeri olan şeker zararlı yiyeceklerin başında geliyor. Birçok kişinin bağımlılık olarak gördüğü şekerin özellikle kimyasal işlemlerle beyazlatılmış türleri tehlike saçıyor. İşte şekerin zararları şunlardır;- Kan Şekerinin Düşmesine Neden Oluyor
- Diyabet, Obezite ve Kalp Hastalıkları Riskini Arttırıyor
- Cilt Sorunlarına Neden Oluyor
- Kansere Neden Olabiliyor
- Depresyon Riskini Arttırıyor
- Cildin Yaşlanma Hızını Arttırıyor
- Enerji Üzerinde Etkili
Şeker Nedir? Şeker Hakkında Tüm Merak Edilenler içeriği, 29 Mayıs 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0