Kalbi Korumak İçin 6 Öneri

Uzun ve zinde bir yaşam sürdürebilmek için kalp sağlığının korunması büyük önem taşımaktadır. 1. İşe kalp kontrollerinizi yaptırarak başlayın Yeni yılda özellikle ailesinde kalp hastası olanların, b...

Kalbi Korumak İçin 6 Öneri

Uzun ve zinde bir yaşam sürdürebilmek için kalp sağlığının korunması büyük önem taşımaktadır.

1. İşe kalp kontrollerinizi yaptırarak başlayın

Yeni yılda özellikle ailesinde kalp hastası olanların, belirli bir yaşın üzerindeki ve daha önce kalp muayenesi yaptırmamış kişilerin kardiyoloji uzmanına başvurması uygun olacaktır. Kişiler EKO ile kalplerinin durumunu ekrandan izleyebilir, Efor testi yaptırarak kalp performanslarını kontrol ettirebilir. Kolesterol, trigliserid ve kan şekeri ölçümlerini mutlaka yaptırılmalıdır. Ayrıca tansiyonun da düzenli olarak ölçtürülmesi gerekir. Bunları her yıl tekrarlayın.  Aile geçmişin kalp hastası varsa, kişi şişmansanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysa ve sigara kullanıyorsa bu tetkikleri 30 yaşından itibaren yaptırmalıdır.

2. Sigarayı bırakın

Sigaranın zararlı etkisi, kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Sigara kadınlarda, östrojeni parçalayarak erken menopoz riskinin yanında; kalp ve akciğer sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Sigara içen hastaların kalp ameliyatları sonrası iyileşme süreleri de uzamaktadır. Sigara bırakıldığında vücut kendini hızla yenilemeye başlayacaktır.

3. Beslenme düzeninizi değiştirin

Kalp sağlığınız için dengeli ve doğru beslenmenin önemi büyüktür. Kolesterolün belirli bir seviyede tutulması için yağ tüketimine çok dikkat edilmelidir. Hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durulmalı, tereyağı dozunda tüketilmeli, ,zeytinyağı, ayçiçek, mısırözü, soya gibi bitkisel yağları tercih edilmelidir. Kırmızı etin tüketimini sınırlandırmalı, et tercihi balık, hindi ve tavuktan yana kullanılmalıdır. Beslenmede, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verilmelidir. Yağsız veya az yağlı, süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Konsantre süt, sakatat ve sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Düşük kalorili sebze ve meyveler kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerirler. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu (kepekli) tercih edilebilir.

4. Bol bol yürüyüş yapın

Yeni yılda hareket alışkanlıkları değiştirilebilir. Asansör yerine merdiven kullanılmalı, yakın yerlere araba ile gitmek yerine yürüyüş tercih edilmelidir. Haftada en az üç kez bir saat yürünmelidir. Soğuk havalarda kalp sağlığı için; evlerdeki koşu bandında ya da büyük alış veriş merkezlerinde tempolu yürüyüş tercih edilebilir.

5. Meditasyon iyi gelir

Yeni yılda mümkün olduğunca stresten uzak durulmaya çalışılmalıdır. Kişi her şeyden önce kendisiyle barışık olmalıdır. Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, çabuk çabuk yemek yiyen, sabırsız kişiler yavaşlamasını bilmelidir. İç huzur ve aile ortamındaki mutluluk kalp sağlığının korunmasına çok etkilidir.

6. İş yaşamınıza dikkat edin

İş ortamının mümkün olduğu kadar keyifli hale gelmesi için; kontrolsüz hırs ve rekabet duygusundan uzak durulmalıdır. Kalp sağlığının korunmasında iş ve çalışma koşulları önemli bir yere sahiptir. Ofis egzersizleri yapılmalı, iş ortamında da hareketsiz yaşamdan uzak kalınmalıdır. İş ortamında sigara içilmesine müsaade edilmemelidir. Öğle aralarında sağlıklı beslenilmeli, fast food gıdalardan uzak durulmalı ve zararlı atıştırmalıklar alınmamalıdır.

Kalbi Korumak İçin 6 Öneri içeriği, 22 Nisan 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha