Bunama Riski Böyle Azaltılabiliyor

DSÖ’nün Türkiye’de ""bunama"" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansa ilişkin ilk kılavuzu yayımlandı. ""İnsanlar, düzenli egzersiz yaparak, sigara içmeyerek, alkolün zararlı kull...

Bunama Riski Böyle Azaltılabiliyor

DSÖ’nün Türkiye’de "bunama" olarak da bilinen ve zihinsel performansı etkileyen demansa ilişkin ilk kılavuzu yayımlandı.

"İnsanlar, düzenli egzersiz yaparak, sigara içmeyerek, alkolün zararlı kullanımından kaçınarak, kilolarını kontrol ederek, sağlıklı diyet yaparak ve sağlıklı kan basıncı ve kan şekeri seviyelerini koruyarak bunama riskini azaltabilirler." ifadesi yer alan yeni kılavuzda, yaşın bilişsel gerileme için bilinen en güçlü risk faktörü olmasına rağmen, demansın yaşlanmanın doğal veya kaçınılmaz bir sonucu olmadığının altı çizildi. DSÖ kılavuzu, sağlık hizmeti sağlayıcıları için, hastalara bilişsel gerileme ve demansın önlenmesine yardımcı olmak için ne yapabilecekleri konusunda tavsiyede bulunmalarını sağlayacak bilgi sunuyor. "Demanslı hasta sayısı 3 katına çıkacak" DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom, kılavuza ilişkin yaptığı açıklamada, "Gelecek 30 yılda demanslı hasta sayısının üç katına çıkması bekleniyor. Demans riskini azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gerekiyor. Bu kılavuzda toplanan bilimsel kanıtlar, bir süredir şüphe duyduğumuz, kalbimiz için iyi olanın, beynimiz için de iyi olduğunu doğrulamaktadır." ifadesini kullandı.

Bunama Riski Böyle Azaltılabiliyor içeriği, 16 Mayıs 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha