Anevrizma nedir? Anevrizma Belirtileri Nelerdir?

Damar incelmesi olarak bilinen Anevrizma hastalığı genellikle belirti göstermeyen fakat yırtılması sonucu ölümcül komplikasyonlara neden olan anevrizma nedir? Anevrizma nedenleri, belirtileri ve tedav...

Anevrizma nedir? Anevrizma Belirtileri Nelerdir?

Damar incelmesi olarak bilinen Anevrizma hastalığı genellikle belirti göstermeyen fakat yırtılması sonucu ölümcül komplikasyonlara neden olan anevrizma nedir? Anevrizma nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detayları  bu sayfada bulabilirsiniz.

En sık yaş aralığı 35 yaş ile 60 yaşları arasındaki insanlarda görülmekte fakat daha sık olarak kadınlarda ortaya çıkan anevrizma hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

ANEVRİZMA NEDİR?

Anevrizma duvarındaki zayıflığın neden olduğu bir arterin balon gibi genişlemesidir. Anevrizmalar çeşitli arterleri etkiler. En önemli anevrizmalar beyni ve kalbi besleyen arterleri etkiler. Aort anevrizması vücudun ana arterini etkilemektedir. Anevrizmaların çoğu semptom göstermez ve tehlikeli değildir. Fakat, en şiddetli aşamalarında, bazıları parçalanabilir ve hayatı tehdit edici iç kanamaya neden olabilmektedir. Bir anevrizma gelişimi ve yırtılma riski bireyler arasında değişmektedir. Sıklıkla 35-60 yaş arasındaki insanlarda fakat daha sıklıkla kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Sigara içmek ve yüksek tansiyon anevrizma gelişimi için önemli risk faktörleridir. Vücudunuzun herhangi bir yerinde anevrizma görünse de, en yaygın olanları şunlardır:
  • beyin
  • aort
  • bacaklar
  • dalak

ANEVRİZMA NEDENLERİ

Anevrizmaların nedenleri bazen bilinmemektedir. Bazıları doğuştan olabilir. Aort hastalığı veya yaralanma ayrıca anevrizmaya da neden olabilir. Anevrizmanın bilinen diğer nedenleri ise şunlardır:
  • Yüksek tansiyondan kaynaklanan ani beyin basıncı,
  • Beyindeki kan oranını yükselten ani duygu değişimleri,
  • Aşırı ilaç, kokain veya uyuşturucu kullanımı,
  • Doğuma giren bir kadının aşırı derecede ıkınması,
  • Sigaradaki nikotinin beyin damarlarını genişletmesi,
  • Damar iltihaplanması (enfeksiyon) gibi nedenler, oluşmasına ve patlamasına neden olmaktadır.
ANEVRİZMA BELİRTİLERİ NELERDİR? Uzun yıllar boyunca yavaşça gelişebilir ve sıklıkla semptomları yoktur. Derinin yüzeyinin yakınında meydana gelen bir anevrizma ağrılı olabilir ve bir zonklama ile şişliği içerebilir. Anevrizma hızla genişlerse veya yırtılırsa, semptomlar aniden gelişebilir ve şunları içerebilir: – Ağrı – Nemli bir cilt – Baş dönmesi – Mide bulantısı ve kusma – Hızlı kalp hızı – Şok – Düşük kan basıncı – Göz kapağında ani düşüklük oluşumu Doktorunuz anevrizmayı teşhis etmek için anjiyogram, BT taraması veya ultrason testi kullanabilir. ANEVRİZMAYI NASIL ÖNLERİZ Bol miktarda meyve, tam tahıl ve sebze içeren sağlıklı bir diyet yemek, bir anevrizmanın oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Doymuş yağ ve kolesterolü düşük et ve kümes hayvanları da protein için iyi seçeneklerdir. Düşük yağlı süt ürünleri de faydalıdır. Düzenli egzersiz, sağlıklı kan dolaşımını ve kalbin,özellikle kardiyo, arterlerin ve diğer kan damarlarının kan akışını teşvik edebilir. Tütün ürünleri kullanıyorsanız hemen bırakmalısınız. Tütün kullanımının ortadan kaldırılması, anevrizma riskinizi azaltabilir. ANEVRİZMA TEDAVİSİ Anevrizmanın tedavisi yerine ve tipine bağlı olarak değişmektedir. Mesela,  göğsünüzdeki ve karnınızdaki zayıf bir damar bölgesi için, endovasküler stent greft adı verilen bir ameliyat gerekebilir. Bu minimal invaziv prosedür, geleneksel açık ameliyatlarda seçilebilir, çünkü hasar görmüş kan damarlarının onarılmasını ve güçlendirilmesini içerir. Bu prosedür aynı zamanda enfeksiyon, yara izi ve diğer problemleri de azaltır. Diğer tedaviler, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolü tedavi eden ilaçları içerebilir. Bazı beta-bloker tipleri ayrıca kan basıncını düşürmek için de verilebilir. Kan basıncınızı düşürmek, anevrizmanın yırtılmasını engelleyebilir.

Anevrizma nedir? Anevrizma Belirtileri Nelerdir? içeriği, 23 Mart 2019 tarihinde bimalatya.com sitesinin Yaşam bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha