İğne Oyası Nedir, İğne Oyası Nasıl Yapılır?
Anadolu'daki el sanatları içinde iğne oyaları önemli bir yer tutmaktadır.
Eski iğne oyası örneklerinden anlaşıldığına göre, iğne oyaları ve tüm el işlemeciliği Anadolu`da 18. yüzyılda altın çağını yaşamıştır. Ancak Tanzimat`tan sonra iğne oyalarına ilgi gitgide azalmıştır. Üç boyutlu olan ve örgü sanatları içinde kendine has bir yeri bulunan iğne oyalarının tek başına bir süs eşyası olarak kullanılmadığı görülür. Oyacılık, süslemek ve süslenmek için kullanılmasının yanı sıra, ayrıca taşıdıkları mesajlarla bir iletişim aracı olarak ta kullanılabilen bir el sanatıdır. Anadolu kadınları bu sanatı icra ederken kullandıkları nesneler, renkler ve motiflerle duygularını, sitemlerini, sevgilerini, öfkelerini, sosyal konumlarını hatta aşklarını yansıtmışlardır. Kendilerini sessiz bir dille ifade etmişlerdir. Örneğin insanımız, yağlık, çevre ve mendil gibi şeylerle bir gönül dili kurmaya çalışmış, işlediği oyalar aracılığı ile mendildeki motif ve renklerle muhatabına duygularını ifade etmiştir. Biber oyası denilen motifli yazmayı takan genç kız, gelin ya da kayınvalide kızgınlığını karşısındakine yazması ile ifade etmiştir. İğne oyaları Türkiye'nin bu gün belirli yörelerinde hala yapılmaktadır. Rize, Konya, Bursa, Kastamonu, İnebolu, İzmir, Balıkesir, Gönen, Kütahya, Muğla, Ordu, Bolu, İçel ve Amasya farklı stilleri ile en çok tanınan yörelerimizdendir. Bu yörelerde yapılan iğne oyası çalışmaları sınırlı kalmayarak eski oyalar ve motiflerden de esinlenerek oluşturulan dekoratif ürünlerle günlük yaşantımız içinde rahatça kullanılabilinir hale gelmiştir.Desenler için geometrik şekillerden, bitkilerden ve özellikle çiçeklerden yararlanılır. Bazı iğne oyalarına verilen adlar halkımızın hayal gücü ve espri anlayışını yansıtması açısından ilginçtir.
İğne Oyası Nasıl Yapılır?
İğne oyası, iğne yardımıyla ipin düğümlenmesi sonucu ortaya çıkan bir sanattır. Yapılan işler aynı olmasına rağmen işlenen motifler yöreye göre değişik isimler alabilmektedir. İğne oyaları benzetildikleri şekillere göre adlandırılırlar. Oya yapımında çeşitli iplikler kullanılır. İğne oyaları şerit üzerine, kumaş kenarına ya da başlı başına bir örtü olarak yapılır. Kullanılan iğnelerin doğru seçilmesi gerekmektedir. İğnenin büyük ve ince, deliğinin ise büyük olması makbüldür. İğnenin ince olması oya deliklerinin küçük ve düzgün olmasını sağlar. Günümüzde kullanılan iplikler genellikle naylon içeriklidir. Merserize tel iplikleri de yoğun olarak kullanılır. İğne oyaları oda takımları, vitrin takımları, abajurlar, yemeniler, seccadeler, namaz örtüleri, çeşitli mendiller, yatak örtüleri ve takılar gibi çok geniş bir yelpazede uygulanırlar. https://www.youtube.com/watch?v=jcwgSCkBgKg
İğne Oyası Nedir, İğne Oyası Nasıl Yapılır? içeriği, 20 Haziran 2019 tarihinde, Anadolu'daki el sanatları, İğne oyaları, İğne Oyası Yapımı, Oya Modelleri etiketleri ile bimalatya.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.