Çingene Kızı kardeşi Belkıs’a kavuştu

Çingene Kızı kardeşi Belkıs’a kavuştu

M.Ö. 300'lü yıllarda Fırat Nehri'nin kenarından tek tek toplanan taşlarla tarihe resmedildi onlar... Büyük İskender'in kurduğu Zeugma Antik Kenti'nin en görkemli sakinleri oldular... Ancak aralarına ayrılık girdi. 'Belkıs' ile arkadaşları ABD'de 60 yıl gurbetlik çekti. Çingene Kızı ise 'baba evinde' hep onları bekledi. Kıtaları aşan hasret  bitti... 12 nadide mozaik Gaziantep'te sergilendi.

"Çingene Kızı" mozaiğinin ABD'den Gaziantep'e getirilen 12 parçası, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törenle Zeugma Mozaik Müzesi'nde ziyarete açıldı. Törene Bakan Ersoy'un yanı sıra, Gaziantep milletvekilleri, Zeugma Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve ABD ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier katıldı. Tarihi kavuşmaya tanıklık edenler duygu dolu konuşmalar yaptı. Bakan Ersoy, bugün gerçek bir markaya dönüşen Çingene Kızı mozaiğinin, mitolojideki "ana tanrıça Gaia"ya, Büyük İskender veya başka bir kişiye ait olabileceğini ifade etti. "Her eser vatanında güzel" diyen Bakan Ersoy şöyle devam etti: "Bilimsel verilerin dışında bu portre ile ilgili kesin olan bir şey varsa o da belleklerimize kültür tarihimizin bir parçası olarak kazınmış olmasıdır. Kültürel mirası bir materyal olmanın ötesine taşıyan da bu aidiyet duygusu. Bu sebeple kültürel miras aynı duyguları paylaşmayı sağlayan güçlü bir bağlılıktır. Bugün bu bağın gücüne güç katıyoruz. Çingene Kızı'nın resmedildiği kompozisyona ait 12 parça, eşsiz mozaik bizlerle ana yurdunda buluşuyor. Kaçırılan eserlerin ait oldukları topraklara dönmesine izin vererek kazanmak ilkesini herkesin benimsemesi en içten temennimiz. Her eser kendi vatanında ait olduğu yerde güzel, orada anlamlı. Bu bizim kültürel varlıkların özüne olan saygımız yaklaşım felsefemiz." diye konuştu. Ersoy, Zeugma Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve ekibi ile mozaiklerin iadesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Konuşmaların ardından mozaiklerin üzerindeki örtü Bakan Ersoy, milletvekilleri ve diğer protokol üyeleri tarafından kaldırılarak sergilenmek üzere açıldı. 1965'TEN BERİ ABD'DEYDİ 1960'lı yıllarda Nizip ilçesine 10 kilometre mesafedeki Belkıs Mahallesi yakınlarındaki Zeugma Ören Yeri'ndeki kaçak kazılarda yurt dışına çıkarılan, 1965'te Bowling Green Devlet Üniversitesi'nce 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden satın alınan Zeugma mozaikleri, o tarihten bu yana üniversitedeki Wolfe Sanat Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu. Eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD'nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında 5 ay önce protokol imzalanmıştı. ABD'Lİ MASLAHATGÜZAR: 'EVİNE HOŞ GELDİN...' ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier de böylesine önemli bir törende olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, Atatürk'ün "Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli kültürdür" sözünü anımsattı. Hovenier, "Bugün Türkiye'nin olağanüstü mirasının bir parçası olan Roma dönemi Çingene Kızı mozaiğine 'Evine hoşgeldin' demekten çok memnunuz" dedi. ADI 'BELKIS' OLDU Parçalar arasında bulunan kadın başı figürüne, mozaiklerin çıkarıldığın köyün adı olan "Belkıs"ın ismi verildi. Çingene Kızı mozaiğinin bordüründen çalınan 12 mozaik parçasında, satir, pan maskesi, Hint tavus kuşu, maenad maskesi gibi tasvirler bulunuyor.

Çingene Kızı kardeşi Belkıs’a kavuştu içeriği, 20 Haziran 2019 tarihinde, Belkıs, çingene kız, Fırat Nehri, kültür tarihi, Kültür ve Turizm Bakanı, Nizip ilçesi, ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ etiketleri ile bimalatya.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha