Malatya'nın En Güzel Yaylası

Malatya'nın en güzel yaylalarından birisi olan Sarıçiçek Yaylası'nın güzelliklerinden şöyle bir bahsedelim dedik.

Osmanlı döneminde Dağili nahiyesi sınırlarında bulunan Sarıçiçek Yaylası “peynir ve bal kaynağı” olarak ün yapmıştır. Yaylanın ortalama yükseltisi 1500 ila 1700 metre arasındadır. Dağlarla çevrili yörede Kozluk Çayı, Kayaarası denilen derin vadilerden akar. Bitki örtüsü olarak seyrek de olsa meşe, su kenarlarında söğüt, kavak, çınar ve meyve ağaçları yer almaktadır. Arapgir, Arguvan, Divriği ve Kemaliye ilçeleriyle çevrelenen yayla; Malatya, Erzincan ve Sivas illerinin sınırını belirler. Otu ve suyu bol olan bu yaylaya çevre il ve ilçeler ile köylerinden her yaz yaylacı aşiretler gelir. Baharla beraber yaylaya gelen aşiretler, Eylül ayına kadar burada konaklarlar. Binlerce koyundan oluşan sürülerden elde edilen süt peynir haline getirilip satış için şehirlere gönderilir. Bünyesinde mezozoik kalkerlerden oluşan bir sırt halinde Eğerli Dağı’nı geçtikten sonra Divriği’yi Arapgir’e bağlayan yola geçit veren Mamahar Gediği’ne kadar devam eder. Yayla üzerinde vadiler derin değildir. Hemen hemen her tarafı kalın bir toprak tabakasıyla örülüdür. Buna rağmen bu kalın topraklı yaylada kuvvetli ot olur. Otu ve suyu boldur. Sarıçiçek Yaylasında Keleçorlu aşireti ve Akkuşak aşireti yerleşik olarak yaşar, Sinanlı aşireti Parçikan aşireti ve daha ismini şu anda bilmediğimiz bir sürü aşiret yaylaya gelip hayvancılık ve arıcılık yapar. Bu aşiretler Sünni-Kürt aşiretlerdir.

Sarıçiçek Yaylası Nerededir?

Sarıçiçek Yaylası Doğu Anadolu bölgesinde yer almakta olup, Malatya iline bağlıdır. Sarıçiçek Yaylası bağlı olduğu Malatya iline 60 kilometre mesafe uzaklıktadır.Sarıçiçek Yaylası haritası konumu 38.4167 enlem ve 37.6500 boylam olarak haritada gösterilmektedir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Bulama Köftesi Tarifi En Huzurlu 10 Ülke Malatya Pat Köfte Tarifi Malatya Lezzetlerinden Bulama Köftesi Ispanaklı Kaşarlı Malatya Usülü Kapalı pide Malatya'nın Güzelliği; Beş Konaklar