Malatya İlimizin Yemeklerinin Bir Dünya Mutfağına Bedel Olduğunu Gösteren 12 Lezzet
Acılı Ayran
Malzemeler: - Bir demet pirpirim
- 5-6 tane yeşil biber
- 1,5 kg yoğurt
- Tuz
Yapılışı: Pirpirimi ayıklayıp bir çay bardağı suda kaynatın ve süzün. Yoğurdu çırpın ve aynı miktarda su ekleyip ayran yapın. Yıkanıp kesilmiş yeşil biberi, haşlanmış pirpirimi ve tuzu ilave edip karıştırın. İki gün bekletip süzün.
Acılı ayranımız hazır, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Kayısılı Kavurma
Malzemeler: - 1 demet taze soğan
- 15 adet kuru kayısı
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet nane
- 3 diş sarımsak
Yapılışı: Kuru
kayısıları, taze soğanı, maydanozu ve naneyi çok ince kıyın. Tavanın içinde tereyağıyla kuşbaşı doğranmış etleri kavurmaya başlayın. İçine ezilmiş sarımsakları ekleyip karıştırın. Sarımsakların kokusu gidince tavanın içine
kayısıları ve yeşillikleri alıp kavurmaya devam edin. Yaklaşık 10 dakika kavurup ocaktan alıp soğutun. Yemeğimiz hazır, üzerine limon ilave edip servis edebilirsiniz.
Banık Köfte
Malzemeler: - 500 gram köftelik bulgur
- 2 bardak kaynamış su
- 1 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 100 gram margarin
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 adet kuru soğan
- Biraz reyhan ve maydanoz
- Biraz pul biber
Tarifi: Kaynar suyu bulgura dökün ve çekmesini bekleyin. Bir su bardağı un ve tuz ekleyerek yoğurun. Çok ince kıyılmış soğan, maydanoz ve reyhanı ekleyin. Pul biber serperek iyice karıştırın. Ufak parçalar koparıp yuvarlayın ve parmağınızı bastırarak hafif oyuk gibi şekil verin. Haşlamak için su kaynatın. 5-10 dk kadar suda haşlayın. Margarini eritin. Köftelerin üzerine gezdirin. Haşlama suyundan biraz alıp salçayı açın. Onu da köftelerin üzerine gezdirerek servis yapın. Yemeye doyamayacaksınız.
Şam Kebabı
Malzemeler: - 300 gram yarım yağlı kıyma.
- 1 su bardağı çekilmiş ekmek içi.
- 1 orta boy patates.
- 1 tatlı kaşığı tuz(tuzunu sizde ayarlayabilirsiniz. Biz biraz tuzlu severiz)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber(biraz acı seviyorsanız)
- 1 çay kaşığı salça.
- 2 diş sarımsak.
- Bir tutam maydanoz.
Tarifi: Kabak rendelenir, el ile köfte biçiminde sıkılarak bir tabağa konulur. Bunun üzerine bir sıkım un, bir yumurta kırılır, baharatı, soğanı, biberi, tuzu eklenerek yoğrulur. Sonra el içinde top top yapılan kebaplar, tavada yağ yakılarak içinde kızartılır. Şam kebabımız servis edilmeye hazır. Yanında yeşilliklerle servis edebilirsiniz.
Kayısı Tatlısı
Malzemeler: - 25 adet kuru kayısı ya da gün kurusu.
- 2 su bardağı su.
- 1 su bardağı toz şeker.
- 1 çay bardağı küçükçe kırılmış ceviz.
- 3-4 yemek kaşığı kaymak.
Tarifi: Kuru
kayısıları 10 dk suda bekletip süzün. Bir tencerede su ve şekeri 3-4 dk karıştırın ve
kayısıları ekleyin. 15-20 dk
kayısılar şerbeti çekinceye kadar orta ateşte kaynatın.
Kayısılar şerbeti çekince ocağı kapatın ve 10-15 dk kadar şerbetin ılık olmasını bekleyin ki
kayısıları hemen aldığınızda dağılmasın.
Kayısıların aralarına ceviz doldurup servis tabağına yerleştirin. Üstlerine tencerede kalan şerbetten birkaç kaşık gezdirin.
Kayısıların üstüne bir çay kaşığı yardımıyla azar azar kaymak koyun. En son kalan ceviz parçalarını iyice ufalayıp tatlıların üstüne serpiştirin. Tadına doyamayacaksınız.
Sıkma Köfte
Malzemeler: - yarım kilogram yarma bulgur
- 1 çay bardağı kısırlık bulgur
- 1 tatlı kaşığı tuz
- su
Sosu için;
- 3 adet orta boy soğan
- 1 kavanoz kışlık menemen veya 4 adet yeşil biber 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- tuz, pul biber, karabiber
Tarifi: Bulgurları yoğurma kabına alalım, tuzunu ekleyip üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyip kabın üstünü kapatalım. Yarım saat dinlendikten sonra bulgurları iyice yoğuralım ve küçük parçalarda köfteler hazırlayalım. Köftelerimizi tuzlu suda kaynatıp süzelim. Sosu için yemeklik doğranmış soğanları sıvı yağda kavuralım, taze biber kullanılacaksa soğanla beraber onu da kavuralım.Kavrulan soğanların üzerine kavanoz menemeni ekleyelim. Kaynayınca tereyağ, salçaları ve baharatlarını ekleyelim. Sosun üzerine haşladığınız köfteleri ekleyip birkaç dakika hep beraber kavuralım.
Malatya Kömbesi
Malzemeler: Hamuru için;
- 1 kilo tam buğday unu
- Yarım kilo süt
- Tuz
- 1 su bardağı yağ
İç harcı için;
- Yarım kilo kuşbaşı et
- 2-3 adet kuru soğan
- 3-4 patates
- Yağ
- Tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Tarifi: Hamuru için malzemeler katılır.Sert bir hamur yapılır. 20 bezeye ayrılır. Tabak büyüklüğünde açılır. Araları tereyağı ve sıvı yağ karışımıyla yağlanır. 4 kat yağlı hamur koyulup 5. katı yağlanmadan koyulup ve iç harcı serilir. Bu işlemi iç malzemesi konulacak katlar yağlanmadan tekrarlanır. En üst katı da koyulup dilimlenir. Üstüne yumurta ve yağ karışımı yapılıp sürülür ve fırına atılır.
Kuru Patlıcan Biber Dolması
Malzemeler: - 2 sıra kuru patlıcan
- 2 sıra kuru biber
- 6 adet büyük soğan
- 3 baş sarımsak
- isot
- 1 su bardağı nar ekşisi
- İstediğiniz miktarda sumak
- 4 kaşık biber salçası
- 1 kaşık biber salçası
- Bolca nane
- Dolma sayısına göre pirinç
Tarifi: Soğanları ve sarımsakları incecik doğrayın. Tavada yada tencerede iyice kavurun salçası ve baharatlarını ekleyip kavurun. Pirinçleri ekleyip biraz daha kavurun. Nar ekşisini koyup içimizi dinlendirin. Patlıcanlarımızı ve biberleri haşlayın. Hazırladığımız içimizden hepsine teker teker koyup tencereye yerleştirin ama tam doldurmayın her dolma yarım dolmalıdır.Çünkü pişerken içi taşabilir. Dolmaları dizin ve üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve kısık ateşte pişirin.
Malatya usulü kuru dolmamız hazır.
Malatya Şekerparesi
Malzemeler: - 250 gram margarin (oda sıcaklığında)
- 2 yumurta
- Yarım çay kaşığı karbonat
- yarım çay kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 çay bardağı pudra şekeri
- 2 çay bardağı irmik
- Alabildiği kadar un (yumuşak bir hamur olmalı ele yapışmayan)
Üzeri için;
Şerbeti;
- 4 su bardağı şeker
- 4. 5 su bardağı su
- yarım limon suyu
Tarifi: Hamuru yapmadan önce 4 su bardağı şeker ve 4. 5 su bardağı su kaynatılır. İçine yarım limon sıkılıp bir taşım daha kaynatılan şerbet kapatılır ve soğumaya bırakılır. Şerbetin tatlı üzerine dökülürken ılık olması gerekir. Daha sonra tüm malzeme bir kaba konularak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamura yuvarlak şekil verilerek 20 dk dinlendirilip daha sonra mandalina büyüklüğünde hamurdan kopartılarak şekil verilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülerek çatal yardımıyla çizikler atılır. 190 derece fırında yaklaşık 40 -45 dk üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıktığı gibi üzerine ılık şerbet dökülür. Tüm şerbeti dökün. Tüm şerbeti çekecektir. Daha sonra üzerini süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Analı Kızlı Köfte
Malzemeler: - 2 kase ince bulgur
- 2 yemek kaşığı irmik
- 250 gram yağsız iki kez çekilmiş kıyma
- Tuz
- 1 adet yumurta
- Aldığı kadar su
İç harcı için;
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 250 gram yarım yağlı kıyma
- 3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
- Tuz, pul biber, karabiber
Sosu için;
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı dolusu salça
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- Tuz, pul biber, karabiber
Tarifi: Bir gün önceden iç harcımızı hazırlamakta fayda var, bunun için yemeklik doğradığımız soğanlarımızı yağla beraber kavurup kıymayı ekliyoruz. Kıyma suyunu çekince baharatlarını da ekleyip soğuyunca buzdolabına kaldırıyoruz. Bulguru güzelce yıkayıp yoğurma kabına alıyoruz. Kıymayı, tuzu, irmiği ekleyip arada su ekleyerek içli köfte açabileceğimiz kıvama gelene kadar yaklaşık 20 dakika yoğuruyoruz. Hamurumuzun bir kısmı ile hazırladığımız iç harcı kullanarak küçük içli köfteler yapıyoruz kalan hamurla küçük yuvarlak köfteler yapıyoruz. Daha sonra geniş bir çorba tenceresine biraz sıvı yağ ekleyip yemeklik doğradığımız soğanı kavuruyoruz. Salçamızı ve baharatlarımızı da ekleyip üstünü geçecek kadar sıcak su ve nohutlarımızı ekliyoruz. Su kaynayınca köftelerimizi özenle suyun içine atıyoruz. Kaynayınca köftemiz hazır. Servis edebilirsiniz.
Tarhana Çorbası
Malzemeler: - 6-7 adet Malatya tarhanası
- 1 su bardağı önceden haşlanmış nohut (veya kara nohut)
- 1 kase yoğurt
- Nane
- Tereyağı
- Pul biber
Tarifi: Öncelikle tarhanaları 5 su bardağı kadar ılık su ile ıslatalım. Yaklaşık 2-3 saat kadar bir kapakla kapatıp iyice ıslanmasını bekleyelim. 2-3 saat sonra tarhanalar iyice yumuşadıktan sonra suyun içinde olan tarhanaları iyice ezelim. Çorba yapacağımız tencereye yumuşattığınız ve ezdiğiniz tarhanaları boşaltalım. üzerine tekrar 5 su bardağı kadar su ekleyelim.Kaynayana kadar yüksek ateşte karıştırarak, kaynadıktan sonra kısık ateşte 25 dk pişirelim. Bir kase yoğurdun içine kaynayan çorbanın suyundan yavaş yavaş birkaç yemek kaşığı ekleyip, biraz tuz ile yoğurdu özeyelim, bu işlemi yapmazsak yoğurt topak kalabilir. özedikten sonra yavaşça çorbanın içe katalım.Önceden haşlanmış bir su bardağı nohudu da ekleyelim. Tereyağı eritip içerisine 1 yemek kaşığı nane ve yarım tatlı kaşığı pul biber ekleyip çorbanın üzerine dökelim. Mis gibi tarhana çorbanız servise hazır.
Patlıcan Tava
Malzemeler: - 2 kilo Patlıcan
- 1 kilo yeşil biber
- 3 soğan
- 1 kilo kuşbaşı et
- Yarım kilo domates
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- Yarım yemek kaşığı tereyağı
- Sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber, pul biber
- Et suyu
Tarifi: Patlıcanları temizleyip şerit şeklinde yanlarından soyulur.Bütün patlıcanları küçük küp küp doğrayıp derin bir kapta tuzlu suya alınır.Patlıcanlar orada beklerken biberleri yıkayıp içindeki çekirdekler çıkartılarak onlar da patlıcanı doğradığınız büyüklükte doğranarak bir kenara alınır. Kızartma tencerenize sıvı yağ doldurarak onun kızması beklenir. Kızan yağa biberler atılarak kızarmaya bırakılır.O sırada domatesler küp küp doğranır oda derin bir kaba alınarak kenara alınır. Biberler pişene kadar hepsi kızartılır ve havlu peçete üzerine alınarak yağının çekmesini sağlayın. Soğanları soyarak küp küp doğrayıp derin bir tencereye alınarak kavrulur. Pembeleşen soğana önce domates ve biber salçası eklenerek kokusu çıkana kadar pişirilir. Daha sonra pişen ve suyu süzülen etiniz bırakılarak biraz daha kavrulur. Ardına domatesler eklenerek domateslerin iyice pişmesi beklenir. Tereyağı, tuz, kırmızı biber ve karabiber kararında eklenir ve üzerine et suyundan 2 kepçe ilave edilir. Kaynatılarak altı kapatılır. Patlıcan işlemimiz kaldı sadece patlıcanlarda süzülerek onlarda kızartılır ve havlu peçete üzerine alınır. İşlem sonu fırın tepsisine önce patlıcanlar serilir, daha sonra biberler ardına sosu eşit paylaştırılır.180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir aman yakmayın gözünüz fırında olsun.