Gez & Gör

Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi

Anadolu'nun maneviyatı Somuncu Baba Külliyesi Malatya'ya gelen turistlerin uğrak yeri. Etkiliyici mimari yapısı ve külliyenin çevresinin size sunduğu doğal güzellikler ile huzur bulabileceğiniz harika bir atmosfer sizleri bekliyor. Gelin o külliyeyi daha yakından inceleyelim.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün izniyle Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından 1990-2000 ve 2009-2013 yılları arasında restore ettirilen külliyenin, en eski yapısı ise 14. yüzyılda inşa edilen Somuncu Baba Camisi. 2013'te yaptırılan Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin hakim olduğu Yeni Cami ise ahşap süslemeli, yıldız desenli tavanı ve ilginç bir mimariyle yapılan mihrap, minber ve kürsüsü ile dikkati çekiyor. Mihrabın arkasındaki merdivenle hem minbere hem de kürsüye çıkışın sağlandığı caminin geniş avlusu, yaz sıcaklarında akşam ve yatsı namazlarının açık havada kılınmasına olanak sağlıyor. Osman Hulusi Efendi(ks)’nin vefatından sonra 90’lı yıllarda yapılan çalışmalarla Türbe ve çevresi genişletilmiş bir Külliye hüviyeti kazandırılmıştır. Nihayet yapımına 2009 yılında başlanan ve 15 Haziran 2013 tarihinde açılışı yapılan Yeni Cami ile birlikte Somuncu Baba Külliyesi bugünkü halini almıştır.

Yılda 500 bin ziyaretçi ağırlıyoruz

Külliyedeki manevi mekanları ziyaret edenler, doğal güzelliklere de hayran kalıyor. Külliyeyi de içerisine alan Tohma Kanyonu'nu görme fırsatı bulan ziyaretçiler, mesire alanlarında piknik yaparken, rafting, trekking gibi çeşitli doğa sporlarını da gerçekleştirebiliyorlar. Somuncu Baba Camii imam hatiplerinden Musa Tektaş, yaptığı açıklamada, "Şeyh Hamid-i Veli Türbesi ve külliyesi yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz tarafından yoğun olarak ziyaret edilen Anadolu'nun manevi merkezlerinden bir tanesidir. Yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçiyi bu mekanda ağırlıyoruz" şeklinde ifade etti. Türbe Bölümü, Hazire Bölümü, Ek Cami ve Yeni Cami Bölümü, Tanıtım Merkezi Müzesi ve Kütüphaneden oluşan Külliye, her yıl binlerce kişi tarafından akın akın ziyaretçi toplamaktadır.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Malatya'da Mutlaka Yemeniz Gereken En İyi 3 Yemek Türkiye'nin İkinci Büyük Barajı: Karakaya Barajı Malatya Güzelliklerinden 'Gündüzbey' MALATYA'DAKİ HANLAR Malatya'nın Tatlı Çorbası: Aşure Tarihi Tahta Minare Cami ve Hamamı