Malatya Halk Oyunları
Anadolu, kültürel açıdan müthiş bir zenginliğe sahiptir. Bu kültürel zenginliği inceleyen bilim dalına halk bilimi veya folklor denir. Halk bilimi halkın geleneklerini, göreneklerini, yemeklerini, dü...
Anadolu, kültürel açıdan müthiş bir zenginliğe sahiptir. Bu kültürel zenginliği inceleyen bilim dalına halk bilimi veya folklor denir.
Halk bilimi halkın geleneklerini, göreneklerini, yemeklerini, düğünlerini, asker uğurlamalarını, kına gecelerini, sünnet düğünlerini, gelin almalarını, müziğini, inançlarını, törelerini inceler. Bu anlamda halk biliminin incelediği dallardan biri de halk danslarıdır. Anadolu’da 4000 civarında halk oyunu olduğu tespit edilmiştir. Çok çeşitli olduğu için her biri ayrı ayrı incelenmemiştir. Her yörede, her köyde farklı halk oyunları oynanmaktadır. Bir ilin ilçesinde farklı bir oyun köyünde farklı oyunlar oynanabilmektedir. Halk oyunu geleneksel olarak oynanan kendine has kıyafetleri olan milli danslardır. Halk oyunları toplu yapıldığı için ortak duygu, düşünceleri sergiler. Türkiye halk oyunları açısından dünyanın en zengin ülkelerindendir. En çok bilinen halk oyunları halay, bar, horon, zeybek ve kaşık oyunudur. Halk oyunlarında yaşanmış olayların yansıması görülür. Türkiye’nin önemli şehirlerinden biri olan Malatya kültürel zenginliğe de sahiptir.Bu yörede oynanan oyunları:
- Üçayak
- Delilo
- Ağırlama
- Lorke
- Söğüt dalı
- Keçike
- Berde
- Kolüstü
- Söğüt Dalı
- Tezleme
- Heyhat
- Sivike
- Tura
- Sinsin
- Kına Havası
- Alkışta
- Aşırma Halayı
- Arapgir Halayı
- Bapuri
- Başayak Halayı
- Çarşı Su Halayı
- Cezayir Oyunu
- Çeçer
- Dillan
- Değirmenci Halayı
- Gelin Halayı
- Gerzani Halayı
- Gezinti
- Güvenk
- Güzeller
- Hem Hime
- Heyhat
- Hoplama Halayı
- Karahisar Halayı
- Keçike
- Keçikey
- Kemaliye Tamzarası
- Kırıkhan
- Kol,
Malatya Halk Oyunları içeriği, 30 Ocak 2019 tarihinde Malatya.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.
DEĞERLENDİRME 3.0