Malatya Doğanyol İlçe Belediyesi

Doğanyol 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuş olup, 26 Ağustos 1991 tarihinde Kaymakam atanarak ilçe hizmetlerini vermeye başlamıştır. Malatya İlinin yeni ilçelerinden biri olmasına rağmen tarihi çok...


Doğanyol 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuş olup, 26 Ağustos 1991 tarihinde Kaymakam atanarak ilçe hizmetlerini vermeye başlamıştır.

Malatya İlinin yeni ilçelerinden biri olmasına rağmen tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Belediye Teşkilatının 80 yıl önce kurulduğu Doğanyol’un 500 yıl kadar önce köy olarak kurulduğu rivayet edilmektedir. İlçemizin eski ismi Keferdiz’dir.

DOĞANYOL İLÇE TARİH

Doğanyol 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuş olup, 26 Ağustos 1991 tarihinde Kaymakam atanarak ilçe hizmetlerini vermeye başlamıştır. Malatya İlinin yeni ilçelerinden biri olmasına rağmen tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Belediye Teşkilatının 80 yıl önce kurulduğu Doğanyol’un 500 yıl kadar önce köy olarak kurulduğu rivayet edilmektedir. İlçemizin eski ismi Keferdiz’dir.

Coğrafi Yapısı

İlçemiz doğuda Diyarbakır İlinin Çüngüş İlçesi, kuzeyde Elazığ İlinin Sivrice ilçesi, güney ve batıda ise Pütürge İlçesi ile sınır komşusudur. İlçemiz bölgeye hakim engebeli bir arazi üzerine kurulmuş tipik bir Anadolu İlçesi görünümündedir. İlçemizin güney ve doğu kesimleri dağlarla kaplıdır. Kuzey ve batısı ise tarıma elverişli arazi olarak kullanılmaktadır. İlçemizin en yüksek yeri Ulubaba dağıdır. Yüksekliği 2.116 metredir. İlçemizde Doğu Anadolu’nun karasal iklimi hüküm sürmekte olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. İlçemize en fazla yağış ilkbahar aylarında düşmektedir. İlçemiz orman bakımından zengin sayılmamakla beraber dağlık bölgelerde meşe, sulak yerlerde kavak, söğüt ve çınar ağaçları hakim bitki örtüsünü oluşturmaktadır. Kayısı ve dut ağaçları en fazla göze çarpan meyve ağaçlarıdır. İlçemizin yüz ölçümü 233 km2’dir.

İdari Yapı

İlçemiz merkez belediyesinin dışında bir belediye, 13 köy ve 24 mezra şeklinde yerleşim birimine ayrılmıştır. Merkez Belediyesi ve Gökçe Belediyesi ikişer mahalleden oluşmaktadır. İlçemizin yeni kurulmuş olması nedeniyle bir çok sorunu bulunmaktadır. Bunların başında köy yollarının durumu, konut sorunu, ilçede halen kurulmayan daireler ve mevcut kurum ve kuruluşlardaki personel eksiklikleri gelmektedir. İlçemizde banka şubesi ve askerlik şubesi halen kurulamamıştır.

Nüfus

İlçemizin toplam nüfusu 2010 yılı Adrese Dayalı Nüfus sayımı sonuçlarına göre 4886 kişidir. Bu nüfusun 1663’ü ilçe merkezinde, 3223’ ü ise Gökçe beldesi ve toplam 13 köyde yaşamaktadır. Buna göre nüfusumuzun % 34,3'ü ilçe merkezinde, %65,7 si ise belde ve köylerde yaşamaktadır. Ancak ilçemizde göç olayının devam etmesi nedeniyle şu andaki nüfusun gün geçtikçe belirtilen rakamların altına düşeceği tahmin edilmektedir. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre İlçemizin toplam nüfusu, 2373 erkek, 2513 kadın olmak üzere toplam 4886 kişi olarak tespit edilmiştir. İlçe merkezinin nüfusu 1663, Gökçe beldesinin nüfusu 879, toplam 13 köyümüzün nüfusu ise toplam 2344 kişidir. Yerleşim yeri olarak tarihi çok eskilere dayanan ilçemizin nüfusu artış göstermemiş, aksine başta İstanbul iline olmak üzere diğer il ve ilçelere göç nedeniyle her geçen yıl azalma göstermiştir. Nüfus kütüklerindeki kayıtlı nüfusu ise 52.000 kişidir.

Eğitim

İlçe merkezinde 1 lise ve 3 ilköğretim okulu bulunmaktadır. Doğanyol ilköğretim okulunda sekiz yıllık eğitim verilmekte olup, Osmanefendiler İlköğretim Okulunda birleştirilmiş sınıfta eğitim ve öğretime devam edilmektedir. Bağarka İlköğretim Okulu taşımalı sisteme alınarak Doğanyol İlköğretim Okuluna taşınmaktadır. Doğanyol İlköğretim Okuluna, Mezra, Akkent, Yalınca ve Behramlı köyleri ile Bağarka, Karamamikler mevkiinden toplam 103 öğrenci taşınmaktadır.

Ekonomi

İlçemizin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçemizde tarımsal üretim olarak kayısı yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır. İlçemiz genelinde 24.065 dekar olan tarım arazisinin 16.000 dekarlık alanında kayısı yetiştirilmektedir. 4.927 dekarlık alanda ise kuru şartlarda buğday-arpa; mısır, fiğ ve yonca yetiştirilmekte, 393 da. alanda sebze üretimi yapılmaktadır. 2.100 da. nadas alanı ve 645 da. tarıma elverişli olup kullanılmayan alan bulunmaktadır. Ayrıca kayısı dışında ceviz, nar, üzüm, badem, dut gibi meyvelerde yetiştirilmektedir. Fakat kayısı harici bu ürünlerin İlçe ekonomisine önemli bir katkısı bulunmamaktadır. İlçemizde kayısı meyvesine alternatif olarak nar yetiştiriciliği ön plana çıkmıştır. 2009 yılından itibaren “Meyvecilik Projesi” kapsamında iç piyasa ve ihracatlık olarak tüketilmek üzere nar yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde hayvancılık DAP kapsamında kurulan bir işletme hariç küçük ölçekli aile işletmeleri şeklindedir. İlçemizde 2.832 baş süt ve besi sığırı, 558 küçükbaş hayvan (koyun, keçi), 1.325 arı kovanı ( 930 adedi AKS’ye kayıtlı), 241 baş yük hayvanı (at, eşek, katır), 1.325 adet kanatlı hayvan (hindi,tavuk bulunmaktadır.

Sağlık ve Sosyal Durum

İlçemiz merkez sağlık ocağında 2008 yılı ilk altı ay içerisinde içerisinde toplam olarak 4343 kişiye sağlık hizmeti verilmiştir. İlçemiz merkezinde bir sağlık ocağı bulunmaktadır. Bu sağlık ocağında 1 doktor, 1 ebe, 1 laborant, 2 A.t.t., 1 Rontgen Teknisyeni, 1 Şoför ve 1 Hizmetli ile hizmet verilmektedir. İlçemiz Gökçe beldesinde bulunan sağlık ocağında ise 1 Doktor, 1 ebe ile hizmet verilmektedir. İlçemiz Koldere köyünde bulunan sağlık evinde 1 ebe ile hizmet verilmektedir. İlçemiz Gümüşsu köyünde bulunan sağlık evinde 1 Hemşire ile hizmet verilmektedir. İlçemiz Behramlı köyünde bulunan sağlık evinde ebe bulunmamaktadır. Sağlık Ocağı Tabipliğine ait 4 adet lojman bulunmaktadır.

Ulaşım ve Altyapı

Köy yollarının sanat yapılarının yapımına 1996 yılında başlanarak köprü, menfez, yol genişletme, sanat yapıları ve stabilize yapımı devam etmektedir. Doğanyol-Akkent-Behramlı-Konurtay grup köy yolunun 4.000 metresi, Gümüşsu köy yolunun 5.000 metresi, Konurtay-Ulutaş-Gevheruşağı köyünün 5.000 metresi, Burç Köy yolunun 5.000 metresi, Doğanyol-Yeşilköy köyü yolunun 5.100 metresi stabilize yapılmıştır. 2007 yılı içerisinde Mezra- Konurtay grup köy yolunun 8.000 Metre’lik kısmı 2.kat asfalt, Burç Köy yolunun 5.000 Metre’lik kısmı asfalt yapılmıştır. 2007 yılı içerisinde köy yollarımızdan toplam 29,50’km stabilize ve 6 adet menfez yapılmıştır. Konut sorunun çözümü için İstanbul ilinde ikamet eden vatandaşlarımız öncülük ederek 22 dairelik konut yapımını gerçekleştirmişlerdir.

Malatya Doğanyol İlçe Belediyesi içeriği, 29 Ocak 2019 tarihinde Malatya.com sitesinin Keşfet bölümüne eklenmiştir.

DEĞERLENDİRME 3.0

İçeriği Nasıl Buldunuz?

Captcha