Kemik tümörleri, anormal doku yığını oluşturarak kemik içindeki hücreler kontrolsüz şekilde ayrıldığında gelişir. Çoğu kemik tümörü kanserli değildir (iyi huylu).
İyi huylu tümörler genellikle hayatı tehdit edici değildir ve vakaların çoğunda vücudun diğer bölgelerine yayılmayacaklardır. Tümörün türüne bağlı olarak, seçenekler geniş ölçüde değişebilir – basit bir gözlemden tümörü almak için ameliyata kadar.
Bazı kemik tümörleri kanserlidir (kötü huylu). Kötü huylu kemik tümörleri bir organdan diğerine bulaşabilir – veya kanser hücreleri tüm vücuda yayılabilir. Neredeyse tüm vakalarda kötü huylu tümörlerin tedavisi kemoterapi, radyasyon ve ameliyatın birleşimini içerir. Kemik tümörleri vücuttaki herhangi kemiği etkileyebilir ve kemiğin herhangi bölgesinde gelişebilir – kemik yüzeyinden ilik olarak adlandırılan merkezine kadar. Büyüyen kemik tümörü – iyi huylu olsa bile – sağlıklı dokuyu parçalar ve kırıklara karşı hassas hale getirerek kemiği zayıflatır.
Kemik Tümörü Belirtileri Nelerdir? - Kemik ağrısı
- Etkilenen bölge yakınında şişme ve hassasiyet
- Kırığa yol açan, kemik zayıflığı
- Açıklanamayan kilo kaybı
- İştah zayıflığı
- Halsizlik
- Etkilenen kemikte eceleri ve bir aktivite sırasında kötüleşebilen can sıkıcı bir ağrı
- Ağrısız doku büyümesi veya tümör yakınında şişlik
- Ateş
- Gece terlemesi
- Küçük bir yaralanmada bile ortaya çıkabilen kırıklar
- İyi huylu kemik tümörü de ağrı yapabilir.
Kemik Tümörü Neden Olur? Kemik tümörleri kemik dokusu hücreleriniz çok kolay bölündüğünde oluşur. Bu anormal büyümeler kemiğinizin içinde doku yığınına neden olur. Temel kemik tümörleri kemiğin kendisi içinde oluşur. İkincil kemik tümörleri vücudun başka bir bölgesinde başlayan ve kemiğe yayılanlardır.
Kemik tümörünün nedenleri bilinmemektedir ancak belirli faktörler kişinin tümör geliştirme riskini arttırabilir. Bunlar: - Maffucci sendromu, Ollier hastalığı, Paget hastalığı, Li Fraumeni sendromu, Rothmund-Thomson sendromu veya retinoblastom gibi kalıtsal durumlar
- Kanser için öncelikli tedavi, özellikle yüksek doz radyasyon terapi
Kemik Tümörü Nasıl Tedavi Edilir? Tedavi hastalığın konumuna ve derecesine bağlıdır. İyi huylu tümörler için tedavi tümörün türüne, boyutuna, konumuna ve yaşına bağlıdır. Bazen, ameliyat gerekli değildir. Tedavi önerileri şunların birleşimini içerebilir:
Kemoterapi Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmeye ve tümörün boyutunu küçültmeye yardımcı olarak rol oynayan bir tür ilaçtır. Kemoterapi ilaçları tümörü ve tüm vücuttaki diğer olası kanserlib hücreleri tedavi etmek için verilir.
Radyasyon terapi Radyasyon terapi boyunca, yüksek enerjili radyasyon ışınları kanser hücrelerini hedefler ve parçalar. Radyasyon onkolojistleri vücudunuzu korumak ve doku hasarını en aza indirgemek için son teknolojiyi kullanırlar.
Ameliyat Tümör tipik olarak ameliyatla alınır. Ameliyatın türü tümörün boyutuna, konumuna ve kanseri hücrelerin yayılıp yayılmamasına bağlı olacaktır. Cerrahi seçenekle, çevresindeki kas, sinir ve damarları bırakarak tümör ve onu çevreleyen dokunun alındığı eklemli organı ayırma ameliyatını içerebilir. Kemik aşısı veya metal implant kemiğin ve yumuşak dokunun yerini alabilir.
Kemik Tümörü Türleri İki tür kemik tümörü vardır: iyi huylu (yayılmayan, kanserli olmayan kemik tümörü) veya kötü huylu (kanserli)
İyi huylu kemik tümörü En yaygın iyi huylu kemik tümörü türleri enkondrom, osteokondrom, nonossifying fibromas, dev hücreli tümörler, osteoyid osteomdur. Çoğu iyi huylu kemik tümörü ergenlerde ve genç yetişkinlerde gelişir. Bazı iyi huylu kemik tümörleri lokal olarak agresif olabilir ve kemik hasarına veya kırığına neden olabilir. Bu durumlar için genellikle medikal veya cerrahi tedavi öneririz.
Kötü Huylu Kemik Tümörleri (Kemik Kanseri) Primer kemik kanseri eklem veya kemiğin içinde büyümeye başlayan bir kanserdir. Primer kemik kanseri türleri:
Osteosarkom: Çocuklardaki en yaygın primer kemik kanseri; bu, dizde veya omuzlarda meydana gelmeye yatkındır.
Çoklu miyelom: Yetkişkilerdeki en yaygın primer kemik kanseri; çoklu miyelom kemik iliğinde, kan hücreleri oluşturan kemiklerin içindeki dokuda gelişir.
Kondrosarkom: Yetişkinlerde daha yaygın, tipik olarak diz, omuzlar, kalçalar veya leğen kemiğinde bulunan ekleme dayanan bir kanserdir.
Ewing sarkomu: Bu kemik kanseri tiğil olarak çocukları, ergenleri ve genç yetişkinleri etkiler, genellikle bacaklarda, leğen kemiğinde, üst kollarda veya kaburgadadır.
İkincil kemik kanseri vücudun başka bir yerinde büyüyen ve kemiklere yayılan bir kanserdir. Belirli kanserlerin kemiklere yayılması daha olasıdır, bunlar: - Meme kanseri
- Böbrek kanseri
- Akciğer kanseri
- Lenfoma
- Miyelom
- Prostat kanseri
- Tiroit kanseri