Ramazan ayının gözde yiyeceklerinden hurmanın faydaları saymakla bitmiyor. Hurmanın içeriği nasıldır? Sağlığınıza yararları nelerdir? Nasıl tüketilmelidir?
Hurma, dünyanın birçok tropik bölgesinde yetişen hurma ağacının meyvesidir. Son yıllarda oldukça popüler hale gelmektedir. Batı ülkelerinde satılan neredeyse bütün hurmalar kurutulmuş hurmadır. Hurmaların görünümlerine göre kurutulmuş olup olmadığını söyleyebilirsiniz. Buruşuk bir kabuk kurumuş olduklarını belirtirken, pürüzsüz bir kabuk tazeliğini gösterir. Çeşitliliğe bağlı olarak, taze hurmaların boyutları oldukça küçüktür ve parlak kırmızıdan parlak sarıya kadar renklidir. Medjool ve Deglet Noor hurmaları en çok tüketilen hurma çeşitleridir. Hurma’nın faydaları nelerdir? Hurma yemenin kanıtlanmış 8 faydası!
1.Hurma çok besleyici içeriğe sahiptir
Hurma mükemmel bir beslenme profiline sahiptir. Kurudukları için kalorileri çoğu taze meyveden daha yüksektir. Hurmanın kalori içeriği, kuru üzüm ve incir gibi diğer kuru meyvelere benzer. Hurmada bulunan kalorilerin çoğu karbonhidratlardan gelir. Geri kalan kalori protein içeriğinden gelmektedir. Kalorisine rağmen, hurmalar önemli miktarda lifin yanı sıra bazı önemli vitamin ve mineralleri içerir. Hurma tüketmenin faydaları nelerdir?
100 gram hurma porsiyonu aşağıdaki besinleri sağlar:
- Kalori: 277
- Karbonhidrat: 75 gram
- Lif: 7 gram
- Protein: 2 gram
- Potasyum: Günlük ihtiyacınızın %20’si
- Magnezyum: Günlük ihtiyacınızın %14’ü
- Bakır:Günlük ihtiyacınızın %18’i
- Manganez: Günlük ihtiyacınızın %15’i
- Demir: Günlük ihtiyacınızın %5’i
- B6 Vitamini: Günlük ihtiyacınızın %12’si
- Hurma ayrıca, sağlınıza çok yararlı olan antioksidanlar açısından da zengindir.
2. Hurma yüksek lif içerir
Yeterince lif almak genel sağlığınız için çok önemlidir. 100 gramlık bir porsiyonda neredeyse 7 gram lifle, diyetinize hurmayı eklemek, lif alımınızı artırmak için harika bir yoldur. Lif, kabızlığı önleyerek sindirim sağlığınıza fayda sağlayabilir. Dışkı oluşumuna katkıda bulunarak düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder. Bir çalışmada, 21 gün boyunca günde 7 hurma tüketen 21 kişi, dışkı sıklığında iyileşmeler yaşadı ve bağırsak hareketlerinde, yemediklerine günlere göre göre anlamlı bir artış yaşadı. Ayrıca, hurmada bulunan lif kan şekeri kontrolü için faydalı olabilir. Lif, sindirimi yavaşlatır ve yedikten sonra kan şekeri seviyelerinin çok yükselmesini engelleyebilir. Bu nedenle, hurma düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Glisemik indeksda belirli bir yiyeceği yedikten sonra kan şekerinizin ne kadar hızlı yükseldiğini ölçer.
3.Hurma yüksek miktarda antioksidan içerir
Bazı hastalık risklerinin azaltılması da dahil olmak üzere, sağlık açısından birçok yararı bulunan çeşitli antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, hücrelerinizi vücudunuzda zararlı reaksiyonlara neden olan ve hastalığa yol açabilen dengesiz moleküller olan serbest radikallerden korur. İncir ve kuru erik gibi benzer meyvelerle karşılaştırıldığında hurma en yüksek antioksidan içeriğine sahip görünmektedir.
4.Beyin sağlığına iyi gelir
Hurma yemek beyin sağlığınıza iyi gelebilir. Ek olarak, hayvan çalışmaları hurma tüketmenin beyinde plaklar oluşturabilen amiloid beta proteinlerinin aktivitesini azaltmada yararlı olacağı gösterilmiştir. Beyin içinde plaklar biriktiğinde, beyin hücreleri arasındaki iletişimi rahatsız edebilir, bu da beyin hücresi ölümüne ve Alzheimer hastalığına yol açabilir. Bir hayvan çalışması, yemlerinin içeriğine hurma eklenen farelerin, hurmasız yem tüketen farelere göre daha iyi hafıza ve öğrenme yeteneğinin yanı sıra daha az kaygı ile ilgili davranışa sahip olduklarını tespit etti.
5. Hurma doğal doğumu rahatlatabilir
Hurmanın gebeliğin ilerleyen dönemlerinde normal doğumu rahatlattığına dair bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Hamileliğin son birkaç haftasında bu meyveleri yemek servikal genişlemeyi teşvik edebilir ve sezeyan doğum ihtiyacını azaltabilir. Ayrıca doğum zamanını azaltmak için yardımcı olabilirler. Bilimsel bir çalışmada, doğumuna 4 hafta kalan 69 kadın doğuma kadar her gün 6 hurma yemiştir. Çalışmaya göre hurma tüketen kadınların hurma tüketmeyenlere göre normal doğuma girme oranları %20 arttı. Ayrıca doğum süreleri önemli ölçüde azaldığı bulunmuştur. 154 gebe kadının katıldığı bir başka çalışma, bu meyveyi yiyenlerin, normal ve rahat bir doğum yapma oranının arttığını göstermiştir. Bir çok bilimsel çalışmaya göre hurmanın tüketilmesi normal doğumu kolaylaştırabilir. Üçüncü bir çalışmada, gebeliğin 37. haftasına başlayarak günlük 70-76 gram hurma alan 91 gebe kadında benzer sonuçlar bulunmuştur. Hurma tüketen kadınların doğumda ortalama 4 saat daha az kaldığı bulunmuştur. Gebelikte hurmanın bu rolü, oksitosin reseptörlerine bağlanan ve oksitosinin vücuttaki etkilerini taklit ettiği görünen bileşiklerinden kaynaklanıyor olabilir. Oksitosin doğum sırasında doğum kasılmalarına neden olan bir hormondur. Ek olarak, hurmalar kasılmaları kolaylaştırmaya yardımcı olduğu kanıtlanan bileşikler olan tanenler içerir. Ayrıca, doğum sırasında kadınların enerji seviyelerini korumak için gerekli olan iyi bir doğal şeker ve kalori kaynağıdır.
6. Mükemmel bir doğal tatlandırıcı
Hurma, meyvelerde bulunan doğal bir şeker türü olan bir fruktoz kaynağıdır. Bu nedenle, hurmalar çok tatlıdır ve ayrıca karamel benzeri ince bir tada sahiptir. Besinleri, lifleri ve sağladıkları antioksidanlar nedeniyle tariflerde beyaz şekerin yerine çok sağlıklı bir alternatif oluştururlar. Beyaz şeker ile hurmayı değiştirmenin en iyi yolu, bu tarifte olduğu gibi, hurma macunu yapmaktır. Hurma macunu yapmak için: Bir mutfak robotu yardımıyla hurmalar ile suyu macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Beyaz şeker içeren tariflerinizden şekeri çıkarmak için şeker yerine aynı oranda hurma macunu ekleyebilirsiniz. Örneğin, tarif 1 bardak şeker isterse, 1 bardak hazırladığınız macun ile değiştirirsiniz. Bu meyvenin, lif ve besin maddeleri bakımından zengin bir içeriğe sahip olmasına rağmen, oldukça yüksek kalorili olduğunu ve ölçülü olarak tüketmek gerektiğini unutmamak gerekir. Hurmayı beyaz şekere alternatif olarak kullanabilirsiniz.
7. Diğer sağlık faydaları
Hurmanın, henüz kapsamlı bir şekilde çalışılmamış birkaç sağlık yararına daha sahip olduğu iddia edilmektedir.
Kemik sağlığı: Hurmanın fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi çeşitli mineral içeriği bulunmaktadır. Bunların tümü osteoporoz gibi kemiğe bağlı hastalıkları önlemede oldukça önemli minerallerdir. Kan şekeri kontrolü: Hurmaların düşük glisemik indeksleri, lifleri ve antioksidanları nedeniyle kan şekeri düzenlemesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bu meyveyi tüketmek diyabet kontrolünde faydalı olabilir.
8. Beslenme düzeninize hurma eklemek çok kolaydır
Bu meyve inanılmaz derecede çok yönlü ve lezzetli bir atıştırmalıktır. Genellikle badem, fındık yağı veya yumuşak peynir gibi diğer yiyeceklerle tüketilirler. Hurma ayrıca çok yapışkandır, bu da çerezler ve tahıllı barlar gibi unlu mamullerde bağlayıcı olarak yararlı olmasını sağlar. Bu tarifte olduğu gibi sağlıklı atıştırmalıklar veya enerji topları yapmak için hurmaları fındık veya sağlıklı tohumlarla da birleştirebilirsiniz. Ancak hurmanın kalorilerde yüksek olduğunu ve tatlı olması nedeniyle fazla tüketmenin kolay olduğunu unutmamakta fayda var