TÖTM Torakoskopik Cerrahide de Sayılı Merkezlerden
Organ nakli ve kardiyoloji başta olmak üzere, birçok alanda Türkiye ve dünyada yenilikçi tedavi ve ameliyat tekniklerine imza atmanın yanı sıra bu alanlarda Türkiye’deki ve yurt dışındaki hastanelerde görev yapan yerli ve yabancı çok sayıda doktora uygulamalı eğitim verme konusunda uzmanlaşmaya başlayan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi, bu yoldaki başarısını akciğer kanserinin kapalı yöntemle ameliyat edilmesi konusunda da sürdürüyor.
Göğüste uygulanabilirliği zor olan kapalı ameliyatlar (Torakoskopik Cerrahi- Bir kamera yardımı ile göğüs kafesinin içinin görüntülendiği ve ameliyat giriş yerleri için en az doku hasarı oluşturarak operasyonların yapılabildiği cerrahi tekniği) Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Cerrahisi ekibi tarafından uzun süredir başarıyla gerçekleştirilirken, artık bölgede eğitim veren bir merkez haline de geldi.
Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı (ABD) Başkanı Doç. Dr. Reha Çelik başkanlığındaki bir ekip, bir süre önce akciğer kanseri teşhisi konulan 66 yaşındaki hastayı Torakoskopik yöntemle ameliyat etti.
Başarılı geçen ameliyatı, Sivas ve Diyarbakır’daki çeşitli hastanelerde görev yapan doktorlar da izleyerek, akciğer kanserinin kapalı yöntemle yapılmasının bilimsel ve yenilikçi teknikleri konusunda uygulamalı uzmanlık eğitimi aldı.
Prof. Dr. Reha Çelik, “Omurgasına kadar kesilerek ameliyat edilecek hastayı kapalı yöntemle 4 santim kesi ile ameliyat etme aşamasına ulaştık”
Yapılan son akciğer kanseri ameliyatı ve bu alanda Turgut Özal Tıp Merkezi’nin geldiği aşama konusunda konuşan Turgut Özal Tıp Merkezi Göğüs Cerrahisi ABD Başkanı Doç. Dr. Reha Çelik, akciğer kanseri ameliyatlarının normal şartlarda açık yöntemle ve hastanın arkadan omurgasına kadar kesilerek yapıldığını belirterek, “Şimdi bir takım özel aletler ve kameralarla hastayı kesmeden içeriye kamera sokarak hastaya en az zarar verecek şekilde ameliyat ediyoruz” dedi.
Ameliyat edilen 66 yaşındaki hastanın hastalık öyküsü hakkında bilgi veren ve yaptıkları operasyonun yenilikçi unsurlarını anlatan Doç. Dr. Reha Çelik, “Bu hasta bize KOAH polikliniğinden geldi. Sol akciğerinin üst tarafında bir kitle saptanmıştı. Akciğer kanserinin en iyi tedavisi yapılabiliyorsa ameliyattır. 66 yaşında akciğer kanseri olan bu hastamızın akciğerindeki hastalıklı kısmını kapalı yöntemle ameliyat ederek çıkardık. Bu ameliyatın en önemli özelliği kapalı olması. Yaklaşık 4 santimlik bir kesisi var hastanın. Kısa sürede iyileşip taburcu olacak” diye konuştu.
“Akciğer kanseri hastalarının yüzde 80’ini kapalı yöntemle ameliyat ediyoruz”
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nin akciğer kanseri ameliyat ve tedavisinde Türkiye’nin önde gelen hastanelerinden biri konumuna yükseldiğini ifade eden Doç. Dr. Reha Çelik, merkezde yapılan akciğer kanseri ameliyatlarının yüzde 80’inin kapalı yöntemle, yani hasta açısından büyük konfor sağlayan yenilikçi tekniklerle yaptıklarını söyledi.
Her hastaya kapalı ameliyat yapılmasının mümkün olmadığını, kapalı ameliyatın yeter ve gerek koşulları olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Reha Çelik bu konuda şu bilgileri verdi:
“Kapalı ameliyat her hastaya yapılmaz. Bir takım kriterleri var tabi. Solunum fonksiyon testlerindeki uygunluk, tümörün büyüklüğü gibi faktörler önemli. Uygun hasta olması yaşamsal önem taşıyor”.
“Türkiye çapında, en çok akciğer kanseri ameliyatı yapan merkezlerden biriyiz”
Türkiye çapında üniversite hastaneleri içinde bu ameliyatı en fazla yapan merkezlerden biri olduklarını vurgulayan Doç. Dr. Reha Çelik, branş hastanelerinin bu alandaki hasta sayısının çokluğuna bağlı olarak önde göründüklerini, buna karşılık hemen her alanda hizmet veren Turgut Özal Tıp Merkezi’nin iyi olan birkaç merkezden biri pozisyonuna yükseldiğini ifade etti.
“Göğüs cerrahisindeki başarılı ameliyatlar hem toplum sağlığı için hem şehrimiz için bir gurur meselesidir”
Doç. Dr. Reha Çelik (yandaki fotoğrafta) şöyle konuştu:
“Akciğer kanseri ve akciğer ameliyatlarını iyi yapan bir kliniğiz biz. Bölgede ve Malatya’da da biliniyor. Zaten Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tek merkeziz. Bu türden hastaların başka illere büyük illere giderek maddi manevi mağduriyet yaşamalarını istemeyiz. Turgut Özal Tıp Merkezi tüm bu bölge için bir şans yani. Buradaki tıp fakültesi branşlarında her dalda çok güvenilir hocalarımız var. Neredeyse hiç bir branşta başka illere gitmeye gerek yok. Çünkü iş sadece ameliyatla bitmiyor. Hastanın sonraki kontrol ve takibi için de ameliyat olduğu illere gitmesi gerekiyor. Dolayısıyla her anlamda bir mağduriyet yaşanabiliyor. Bu kadar büyük olmayan bir şehirde, diğer dallarda olduğu gibi göğüs cerrahisindeki ameliyatlar hem toplum sağlığı için hem şehrimiz için bir gurur meselesidir”.
“Göğüs cerrahı meslektaşlarımıza kurs düzenledik”
Kapalı yöntemle akciğer kanseri ameliyatının Türkiye’deki göğüs cerrahlarının çok yaygın bildiği ve kullandığı bir ameliyat yöntemi olmadığını belirten Doç. Dr. Çelik, TÖTM olarak bu alandaki doktorlara, kurs düzenlediklerini söyledi. Doç. Dr. Çelik, son akciğer kanseri ameliyatının bu alandaki uzmanlara uygulamalı eğitim konseptiyle yürütüldüğünü ve ameliyatı izlemek ve ameliyat yapılırken uygulamalı eğitim almak için Sivas ve Diyarbakır’dan doktorların merkeze geldiğini kaydetti.
Doç. Dr. Reha Çelik, İnönü Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’nın tıp fakültesi eğitimi, tedavi ve ameliyatların yanı sıra, bu alanda görev yapan doktorların mesleki gelişimi için de çalıştığını vurgulayarak, “Bugün burada bu ameliyatla bölge illerden gelen meslektaşlarımıza bir kurs düzenledik. Bugün yaptığımız ameliyatta bu arkadaşlarımız da bulundu ve ameliyatı yaparak anlattık. Başka şehirlerde çalışan ve bu ameliyatı yapmak isteyen meslektaşlarımıza bu ameliyatı uygulamalı olarak anlatmış olduk. Eğitim verdik.” dedi.