Sosyal Çevre Neden Önemlidir?
İnsan sosyal bir varlıktır. İnsanın doğası gereği diğer insanlarla bir bütün halinde yaşaması gerekiyor.
İnsanların diğer insanlarla ilişkileri, bir arada olma zorunluluğunun altında iki temel neden vardır: ilk olarak biyolojik varlık olan insanın temel ihtiyaçları vardır. Bunları tek başına gideremez. İhtiyaçları doğrultusunda diğer insanlarla iletişime geçmek zorundadır. Çünkü insan tek başına doğanın güçlükleriyle baş edemiyor. İnsanların bir arada grup şeklinde yaşamaları böylece temel ihtiyaçlarını giderme yolunda kolaylık sağlıyor.İkinci olarak ise insan, psikolojik nedenlerle toplum halinde yaşama ihtiyacı duyar.
Doğası gereği varlığını devam ettirebilmesi için diğer insanlarla bir arada bulunarak iletişim ve paylaşımlarda bulunurlar. Yani insanlar bir birlerine doğal ihtiyaçları doğrultusunda sürekli bir iletişim halindedirler. Öyleyse iletişim insanların en temel parçasıdır ve insanlar bu ihtiyaçlar doğrultusunda bir aradadırlar.
Kısaca insanoğlu, varlığını sürdürebilmek için bir arada yaşamanın zorunluluğunu anlamış, bununla birlikte toplumsal bir alan oluşmuş, toplumun oluşumunun temelinde insan ilişkisi; insan ilişkilerinin temelinde ise iletişim vardır. Toplum, insanların doğayla ve kendi aralarındaki ilişkilerinin bir kapsayan bir bütündür.
Sosyal Hayat İçinde Ailenin Yeri
Aile, bireyin ve toplumun fonksiyonlarında en temel birimdir. Aile, bireyin yaşamında çok önemli bir yer tutar. Bireyin, beslenme, bakım, sevgi ihtiyacı, duygusal gelişim, psikolojik gelişim, eğitim, kültürel değerleri kazanma, sağlıklı zekâ gelişimini sürdürme gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan birincil kurumdur.
Aile kurumu bireylerinin arasındaki ilişkileri, psiko sosyal faaliyetleri toplumun temelindeki ilişkilerle bütünleştirir. Birey, en çok toplumun, en küçük birimi olan aile ile etkileşim sağlar.
Aslında birey aile içinde temel eğitimini alır; aile içinde toplumun bir parçası nasıl olunacağını, topluluklar içinde nasıl davranması gerektiğini öğrenir. Hani derler ya: “Anasına bak kızını al” diye, evet bu sözün açıklaması şöyledir: birey aslında aile içindeki fertlerle bir bütündür ve onlardan farksız değildir. Yani birey aile içerisinde şekillenir.
Olmazsa Olmaz Arkadaşlık
Hiç arkadaşı olmayan var mıdır? Yoktur her halde. Arkadaşı olmayan insan varsa da bu şaşılacak bir durumdur. Herkesin bir arkadaşı vardır elbet; Okulda, mahallede, iş yerinde…
Arkadaş insanlar için bir ihtiyaçtır. Sırlarımızı, hal ve durumlarımızı, paylaşımlarımızı ailemize anlatamadığımız şeyleri bizlerin yaşında olan arkadaşlarımıza anlatırız. Aileden sonra arkadaşlarımız gelir. Arkadaşlarımızla birlikte hayatı içeriden dışarıya taşırız. Farklı şekillerde hayatı öğrenmeyi ve bir toplum olmayı öğreniriz.
Sosyalleşmeyi Sağlan En Önemli Kurum: Okul
Çocukların her bakımdan sosyalleşmelerini sağlayan en önemli sosyal kurum okuldur.
Okulda birey kendi yaşıtlarıyla bir arada, bir şeyler paylaşmayı onlarla birlikte yaşamaya çalışır. Okul daha resmi ve örgütlü bir sosyalleşme kurumudur. Okul insanlara yalnızca bilgi ve beceri kazandırmaz aynı zamanda toplu yaşamanın sorumluluklarını da öğretir. Okul, çocuğun yaşamında bilmediği ve daha sonraki yaşamını kolaylaştıran bir çok şeyi öğretir. Okul, çocuğu geleceğe hazırlar, resmi kurumlarda, topluluklarda nasıl davranması gerektiğini öğretir. Okul, bireyin geleceğinin inşasıdır dedikleri şey bu olsa gerek.