Sağlık

Keten Tohumunun İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Keten tohumu son günlerde adını sıkça duyduğumuz bir besin. Bu besinin faydaları olduğu gibi fazla tüketildiği takdirde zararları da olabiliyor.

Omega-3 (N-3) yağ asitlerine sahip besinlerden biri olan keten tohumu, sağlığımız açısından faydaları olması sebebiyle son yıllarda ilgi topluyor. Keten tohumu yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri, düşük oranda doymuş yağ asidi, yüksek oranda lif, potasyum, magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminleri içeriyor. Yemeğin neredeyse her noktasına girebilen keten tohumu, kendisinden üretilen keten tohumu yağıyla bir arada kullanılarak sağlıklı bir hayata adım atmanıza yardımcı olabiliyor.

Keten tohumu faydaları nelerdir?

Keten tohumu kolesterolü düşürerek felç ve kanser hastaları için destek gıdası, sindirim sisteminde mide ve bağırsak iç duvarlarını temizlediği için kabızlık soruna karşı ek gıda olarak kullanılıyor. Gaz giderici ve kabızlığa karşı etkin olduğu için zayıflamaya ve kilo kontrolüne faydalı olduğu söyleniyor. Ayrıca kan şekerini düzenlemede, bazı deri hastalıklarının iyileştirilmesinde, kemik ve destek sisteminin kuvvetlendirilmesinde de keten tohumundan yararlanılıyor.

Keten tohumu zayıflatır mı?

100 gramlık keten tohumunun yaklaşık 28 gramında diyet lifi bulunur. Bu sayede tokluk hissi yaratarak kişinin daha az yemek yemesine yol açar ve böylece kilo verme sürecini hızlandırır. Bu sebeple diyet listelerinde genelde ara öğünlerde tüketilmesi tavsiye edilir. Havanda dövüp yoğurda katarak sağlıklı ve hafif bir ara öğün olarak keten tohumunu yiyebilirsiniz.

Keten tohumunun zararları nelerdir?

Öncelikle keten tohumu kullanımına başlamadan önce doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Bilinçsizce kullanılan her türlü destek tedavi gibi keten tohumu da size zarar verebilir. Doktorunuzun onayını aldıktan sonra da dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Olgunlaşmamış keten tohumu kullanmamalısınız. Keten tohumu ve yağını yüksek ısıya maruz bırakmamak gerekiyor. Kontrolsüz olarak tükettiğinizde bağırsaklarda şişkinlik, gaz, ishal, karın ağrısı ve bulantı gibi şikayetler görülebilir. Tabi bunlar da beraberinde zayıflama etkisi yerine aksine şişkinlik ve gaz problemlerini getirir.

Keten tohumu nasıl kullanılır?

Keten tohumu sıvı ya da katı halde tüketilebilir. Sıvı olarak tüketmek için demleyip çayını içebilirsiniz. Tohum olarak tüketilecekse iyice çiğnenmesi gerekir. Toz olarak tüketilecek ise, her sabah, bir kaşık ağzınıza aldıktan sonra üzerine su içerek tüketebilirsiniz. Mutfağınızda yaptığınız hamur işi ve salatalara ekleyerek tüm ailenizin kullanmasını sağlayabilirsiniz. Keten tohumu yağı da aynı şekilde salatalarda kullanılabilir. Ayrıca günlük atıştırmalık için keten tohumlu protein barları evde yapabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir konu da keten tohumu ve keten tohumu yağının faydaları ve zararları ile ilgili yapılmış az sayıda araştırma olması. Bu yüzden de kullanmadan önce doktorunuza danışmalı ve doktorunuzun onayından sonra çocuklarınıza vermemelisiniz. Hamile ve emziren annelerin, keten tohumu ve yağını kullanması önerilmez.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Sömürgecilik iklimi nasıl etkiledi? Merak Edilen Sorularda Bügün: Piramitler Robin Hood’dan Öğrenebileceğiniz Yönetim Taktikleri Günlük İşe Gitme Motivasyonu Nasıl Bulunur Aktif Karbon Maskesi Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır? Şifa ve gençlik iksiri...