Sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan karın ağrısına bitkisel çözümleri araştırdık. Karın ağrısı nasıl geçer ve karın ağrısına iyi gelen bitkiler nelerdir gelin hep birlikte göz atalım.
Sindirim güçlüğü veya gaz nedeniyle ortaya çıkan karın ağrısı, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Gün içinde sıkça rastlanılan problemlerden biri olan karın ağrısı, hemen hemen her yaş grubundan bireyi etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Karın ağrısı, birçok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Karın ağrısı, ayaktan soğuk almak, mide ve bağırsakları üşütmek, bozulmuş gıdalar tüketmek, sindirimi zor gıdalar tüketmek, bağırsak tembelliği, gastrit ve ülser gibi durumlar sonucunda meydana gelebilir. Karın ağrısı problemi karşısında beslenme alışkanlığınızı değiştirebilir ve evde basit önlemler alabilirsiniz. Ancak karın ağrısı uzun süre devam ediyorsa ve bu ağrıya mide yanması eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Mide yanması ile birlikte görülen karın ağrısı genellikle gastrit ve reflü gibi problemleri işaret etmektedir. Bu nedenle uzun süre devam eden karın ağrısı karşısında mutlaka doktorunuza danışmalı ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemlerini uygulamalısınız.
Karın Ağrısına İyi Gelen Bitkiler
Papatya
En çok tüketilen bitki çaylarından biri olan papatya, hafif ve orta dereceli karın ağrılarında sıkça tercih edilmektedir. Özellikle reflü nedeniyle artan ağrıları önemli ölçüde azaltmaktadır. En güvenilir bitki olarak nitelendirilen papatya, mide ve bağırsak problemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Gaz giderici ve iltihap sökücü özelliğine sahip olan papatya, aynı zamanda spazm çözücü özelliği de sahiptir. Tüm bu özellikleri sayesinde sindirim sistemini rahatlatan papatyayı karın ağrısı problemi karşısında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sakinleştirici özelliğine sahip olan papatya, özellikle strese dayalı karın ağrılarına karşı oldukça etkilidir. Bu tip sorunlar karşında papatya çayını rahatlıkla tüketebilirsiniz. Papatya, her ne kadar "en güvenilir bitki" olarak nitelendirilse de çeşitli yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle papatya çayı gibi papatya içeren bitkisel ürünlerin kullanımı sırasında herhangi bir yan etkiye rastlanılırsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ayrıca sakinleştirici özelliği nedeniyle gün içinde tüketildiğinde uyku getirebilir. Bu nedenle papatya çayının akşam yemekten sonra tüketilmesi önerilmektedir.
Nane
Ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkiye sahip olan nane, içeriğindeki mentol ve antispazmodik etkisi sayesinde mide kramplarını hafifletir ve karın ağrılarının önüne geçer. Oldukça hoş bir kokuya sahip olan nane, kokusu sayesinde sinirleri yatıştırır ve strese dayalı karın ağrılarını hafifletir. Özellikle irritabl bağırsak sendromu tedavisinde sıkça kullanılan nane, karın ağrısının yanı sıra şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi belirtileri de hafifletir. Yapılan araştırmalarda düzenli olarak tüketilen nane çayının sindirim sistemini düzenleyerek sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağladığı ifade edilmektedir. Sindirim sistemine önemli katkılarda bulunan nane ve nane çayı, bazı kişilerde çeşitli yan etkilere neden olabilir. Özellikle reflüsü olan hastalara nane çayı önerilmemektedir. Nane çayı mide asidini tetiklediğinden reflü ağrılarının artmasına yol açabilir.
Rezene
Bitkisel tıp alanında rezene tohumları yaygın olarak kullanılmaktadır. Mide kramplarına karşı oldukça etkili olan rezene, bebeklerin gaz problemi karşısında da sıkça kullanılmaktadır. Gaz ve iltihap giderici özelliği bulunan rezene, spazm çözücü etkiye sahiptir. Gazı engeller ve sindirime yardımcı olur. Rahatlatıcı etkiye sahip olan rezenenin aşırı miktarda kullanılması durumunda ciddi yan etkiler gözlemlenebilir. Bu nedenle rezeneyi tohum olarak değil de tablet ve uçucu yağ olarak kullanacaksanız oldukça dikkatlı olmalısınız. Aksi halde şiddetli yan etkiler gözlemlenebilir. Aşırıya kaçılması durumunda bulantı, kusma, nöbet ve akciğer ödemi gibi sorunlar gözlemlenebilir. Bu nedenle rezene içeren bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca hamilelerin, hamile kalmayı planlayanların ve epilepsi hastalarının rezene içeren ürünleri kullanmaktan kaçınmaları önerilir.
Zencefil
Şifa kaynağı olarak nitelendirilen zencefil, birçok sağlık sorunu karşısında etkili çözümler sunmaktadır. Gaz giderici özelliği bulunan zencefil, gaz nedeniyle oluşan karın ağrısını en aza indirmektedir. Sindirim sistemini düzenleyen zencefil, ağrıyı keser ve şişkinliği azaltır. Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi zencefil kullanımda da oldukça dikkatli olunmalıdır. Aşırı tüketimesi durumunda çeşitli yan etkiler görülebilir. Bu yan etkiler; mide bulantısı, araba veya tekne tutması gibi şekillerde kendini gösterebilir. Ayrıca uyuşukluk ve sersemlik gibi yan etkilere de yol açabilir.
Tarçın
Midedeki sindirim sorunlarını, gaz sıkışmasını ve krampı giderecek olan tarçın çayı, enfeksiyon giderici mucize tarçın baharatı ile hazırlanan bitki çayına karın ve mide bölümünde ağrı hissettiğiniz her an başvurabilirsiniz. Mide bulantısını ve kusmayı önleyeceği gibi anlık tatlı krizlerine de birebirdir. Ayrıca kan şekerini düzenler.