Anjina, kalp kaslarına kanın az akışından dolayı oluşan göğüs ağrısıdır. Bu durum genellikle hayatı tehdit edici değildir fakat kalp krizi açısından bir uyarı belirtisi olabilmektedir.
Anjina başlı başına bir hastalık değildir, koroner arter hastalığının olası belirtisidir.
Anjin Belirtileri Nelerdir? En belirgin anjin belirtilerinden biri göğüste basınç, ağırlık, sıkılık ve sıkışma hissiyle birlikte göğüs ağrısıdır. Diğer belirtiler:
- Göğüs ağrısı veya rahatsızlık, basınç, sıkışma, yanma veya doluluk hissi
- Göğüs ağrısına eşlik eden kollarda, boyunda, çenede, omuzlarda veya sırtta ağrı
- Mide bulantısı
- Yorgunluk, halsizlik
- Nefes darlığı
- Terleme
- Baş dönmesi
- Çarpıntı (hızlı veya düzensiz kalp atışı)
- Yüksek kan basıncı
- Boğazda yanma hissi
- Göğüs kemiğinin arkasında göğüs ağrısı
- Aşırı terleme
- Göğüs ortasında ağırlık hissi
- Boğulma veya boğazda yumru hissi
- Baş dönmesi ve halsizlik
- Hazımsızlık veya mide ekşimesi
- Sol kolda, omuzlarda ve sırtta keskin ağrı
- Kollardan birinde veya her ikisinde tam uyuşma
- Anksiyete veya yorgunluk
Anjin Nedenleri Nelerdir? Bu durumun en yaygın nedeni koroner arter hastalığıdır. Koroner arter hastalığının nedeni, arterlerin içinde yağlı maddelerin veya kolesterolün birikmesidir. Bu durum, arterleri dar ve sert yapan, kolesterol plak olarak bilinen, sert ve kalın bir maddenin oluşumuna neden olabilir. Bu da kalbe kan desteğini engeller ve göğüs ağrısına neden olur. Diğer nedenleri arasında kalp kapağı hastalığı veya koroner arterlerde kalp kası spazmı bulunur.
Anjina İçin Risk Faktörleri Nelerdir? Çeşitli faktörler anjin oluşum riskini artırabilir. Risk faktörlerine sahip olan herkes anjinaya sahip olmaz. Anjinanın risk faktörleri:
- Yaş (risk, erkekler için 45 yaş sonrası; kadınlar için 55 yaş sonrası)
- Sigara içmek
- Aile geçmişinde kalp hastalığı. Eğer aile bireylerinden biri koroner arter hastalığı veya kalp krizi geçirmişse, anjina gelişiminde yüksek riske sahipsinizdir.
- Yüksek kan basıncı (hipertansiyon)
- Stres
- Obezite.
- Yüksek kolesterol
- Diyabet. Diyabet, vücudunuzun yeterince insülin üretememesi veya insüline uygun şekilde yanıt verememe yetersizliğidir.
Anjin Nasıl Tedavi Edilir? Anjin tedavileri ağrıyı azaltmayı, semptomları önlemeyi ve kalp krizi riskini önlemeyi veya azaltmayı amaçlar. İlaçlar, yaşam stili değişiklikleri ve tıbbi prosedürler uygulanabilir.
İlaçlar Yaşam tarzı değişiklikleri tek başına anjinaya yardımcı olmazsa, ilaç almanız gerekebilir. Bunlar:
Nitratlar. Nitratlar anjina tedavisinde sıklıkla kullanılır. Nitratlar kalp kasınıza daha fazla kan akışını sağlayarak kan damarlarınızı rahatlatır ve genişletir.
Aspirin. Aspirin, kanınızın pıhtılaşma yeteneğini azaltır, kanın daralmış kalp damarlarından akmasını kolaylaştırır. Kan pıhtılaşmasını önlemek ayrıca kalp krizi riskini azaltır. Fakat doktorunuza danışmadan günlük aspirin kullanmaya başlamayın.
Pıhtı önleyici ilaçlar. Clopidogrel (Plavix), prasugrel (Effient) ve tikagrelor (Brilinta) gibi bazı ilaçlar kan trombositlerinizin birbirine yapışmasını daha az olası hale getirerek kan pıhtılarının oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Eğer aspirin alamıyorsanız bu ilaçlardan biri tavsiye edilebilir.
Beta önleyiciler. Beta önleyiciler adrenalin olarak da bilinen epinefrin hormonunun etkilerini önleyerek çalışır. Sonuç olarak kalp daha yavaş ve daha az güç harcayarak atar, bu sayede kan basıncını azaltır. Beta önleyiciler ayrıca kan akışını iyileştirmek için kan damarlarının rahatlamalarına açılmalarına yardımcı olur, böylece anjina azalır veya önlenir.
Statinler. Statinler kan kolesterolünü düşürmek için kullanılan ilaçlardır. Vücudunuzun kolesterol yapmak için ihtiyaç duyduğu bir maddeyi bloke ederek çalışırlar.
Kalsiyum kanal önleyiciler. Kalsiyum antagonistleri olarak da adlandırılan kalsiyum kanal önleyiciler, arter duvarlarındaki kas hücrelerini etkileyerek kan damarlarını gevşetir ve genişletir. Bu anjinayı azaltarak veya önleyerek kalbinize kan akışını artırır.
Kan basıncı düşürücü ilaçlar. Ranolazin (Ranexa). Ranexa yalnız başına veya kalsiyum kanal önleyiciler, beta önleyiciler veya nitrogliserin gibi diğer anjina ilaçları ile birlikte kullanılabilir.
Ameliyat İlaçlar anjinanızı kontrol etmeye yardımcı olmuyorsa ameliyat tavsiye edilebilir.
Yaşam Tarzı Değişikleri Bunların yanında aşağıdaki tavsiyelerde tedaviye yardımcı olur. Yaşam stili değişiklikleri: Anjine tedavisi için tavsiye edilen yaşam stili değişiklikleri: - Sigarayı bırakmak
- Kilo kontrolü
- Kolesterol seviyesini düzenli olarak kontrol etmek
- Dinlenmek ve yavaş hareket etmek
- Büyük öğünlerden kaçınmak
- Stresi kontrol etmeyi veya stresten kaçınmayı öğrenmek
- Meyve, sebze, tam tahıllar, az yağlı veya yağsız süt ürünleri, yağsız et ve balık yemek