Kitap

Tarihin En Çok Satan Kitaplarından Hayat Dersleri

Kitaplar her zaman hayata dair öğütler bulabileceğimiz akıl hocalarımızdır. Biz farkına varmasak da bilinçaltımıza köklü izler bırakırlar. Belki de aldığımız büyük kararların arkasında o kitapların birnin izi vardır. Şimdi o kitaplara ve bize verdikleri hayat derslerine bir göz atalım.

Narnia Günlükleri - C.S. Lewis

C.S. Lewis dindar bir ailede büyüyüp inancını kaybeden ve sonra yeniden kazanan biri. En ünlü eseri de bolca dini ve ruhsal tema barındırıyor. Eserinde inanç ve güvenin önemi, sorumluluk, eylemlerimizin sonuçlarıyla yüzleşebilme, affetmenin önemi ve barış gibi çoğu mesaj veriyor. “Bir hain bile doğru yolu bulabilir. Bulan birini tanımıştım.”

Charlotte'un Sevgi Ağı - E.B. White

Gencine ve yaşlısına arkadaşlığın, sabrın, ikinci şansın, alçak gönüllülüğün, şükretmenin ve uyumun önemini anlatmakla kalmıyor ayrıca onları yüzeysellik,önyargının sonuçları ve anlama eksikliğinden doğan korku hakkında uyarıyor. Merhameti, hayal gücünü, arkadaşlığı kutluyor ve görünenin ötesine bakmaya, ihtiyaç duyduğu an yardım istemeye teşvik ediyor. Hepsinden önemlisi hayatı, çeşitliliği ve değişimi kucaklıyor. “Benim arkadaşım oldun. Bu başlı başına harika bir şey. Sonuçta hayat ne ki? Doğar, biraz yaşar ve ölürüz. Belki sana yardım ederek hayatımı anlamsızlıktan kurtarmışımdır. Tanrı biliyor ya herhangi birinin hayatı bunun bir parçasıyla bile anlamlı hale gelebilirdi.”

Yüzüklerin Efendisi - J.R.R Tolkien

Harry Potter’da işlenen çoğu figürü Yüzüklerin Efendisi’nde daha yetişkinlere has bir temanın içinde görüyoruz. Bu şaheserin verdiği en önemli dersler merhametin gücü ve evreni kontrol edemiyor oluşumuzu kabul etmemiz gerektiği. “Kimisi ölümü hak ederek yaşar kimi de yaşamı hak ederek ölür. Buna sen karar verebilir misin? O zaman ölüm dağıtmaya çok istekli olma. En bilgesi bile tüm sonları göremez.”

Harry Potter - J.K. Rowling

Arkadaşlığın, zorlukların üstesinden gelmenin, kalp kırıklarının, cesaretin ve kendini keşfetmenin hikayesi. J.K. Rowling’in dehası sayısız insana kendilerine dürüst kalırken de zorbalarla, derin kayıplarla, ergenliğin garip ve tehlikeli yanlarıyla baş edilebileceğini gösterdi. Yazdığı kitap dışında Rowling hayattaki doğrularını eylemleriyle de gösterdi. O kadar çok bağış yaptı ki milyarder statüsünü kaybetti. “Birinin nasıl bir insan olduğunu anlamak istediğinde altındaki insanlara nasıl davrandığına bak, emsallerine değil.”

Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupery

“Yalnızca kalbinle baktığında doğruları görebilirsin, asıl anlamı gözler göremez.” Saint-Exupery’nin kaleminin en büyük gücü çocuklara kolayca iyi bir insan olmayı öğretirken yetişkinlere de bunu hatırlatabilmesidir. Sağlıklı ilişkiler kurmanın önemi, kendine ve duygularına değer verme, sevdiklerimizin özgürlüğünü önemseme, var olanın ötesine bakabilme, acıyla yüzleşebilme gibi verdiği bir çok mesajla herkesi hayata hazırlıyor. “İnsanların hiçbir şeyi anlamak için zamanı yok. Eşyaları mağazalardan alıyorlar ama arkadaşlığı alabilecekleri bir yer yok. Bu yüzden artık hiç arkadaşları yok.”  

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

Psikoloji Nedir ? Depresyon Nedir ? Diş hekimlerinden 'Tebessüm' sergisi Sanat Dolu Bir Yılı Daha Geride Kaldı Nazım Hikmet 117 yaşında… Dünya Tiyatro Günü ne zaman ve nasıl ortaya çıktı? Türk Dünyasının ‘Balabanı’ Senfonide