Diğer

Tarihi Bina Eski Görkemine Kavuştu

Abdülhamid Han döneminde 1893'te Redif Asker Alma merkezi olarak yapılan tarihi bina, kentte uzun yıllar askerlik şubesi olarak hizmet verdi.

Zemin katta dört sütunlu giriş revakı olan iki katlı bina, 625 metrekare taban oturumuna sahip. 24 odası bulunan bina, 1947 ve 1997'de onarım gördü. Kente yeni bir askerlik şubesinin yapılmasından sonra, 2015'te Milli Savunma Bakanlığı tarafından Battalgazi Belediyesine devredildi. Tarihi binada restorasyon çalışmaları yapan belediye 2,5 milyon lira harcayarak, ata yadigarı binayı eski ihtişamına kavuşturdu. Hediyelik eşya ofisi, dijital arşiv odası... Ahşap ve kerpiç kısımları ortaya çıkarılarak cam duvarlarla çevrilen, giriş kapısının üstünde sütunlara oturtulan balkon ise camdan yeniden yapıldı. Eski görkemine kavuşan tarihi bina, "Kent Müzesi" olarak hizmet verecek. İç dizaynının tamamlanmasından sonra hizmet vermeye başlayacak müzede, hediyelik eşya ofisi, kent belleği dijital arşiv odası ile tarihi materyallerin yer aldığı sergi odaları yer alacak. İç dizayn çalışmalarımız devam ediyor... Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, kentteki tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak için titiz şekilde çalıştıklarını söyledi. Gürkan, ilçedeki tarihi yapıların ayağa kaldırılması için öncelikle kültür envanteri çıkardıklarını ve ilgili kurumlardan gerekli izinleri aldıktan sonra kentteki tarihi yapıların bir çoğunu ayağa kaldırdıklarını anlattı. Ayrıca, eski Malatya surları, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Poyraz Konağı ile ilçedeki birçok tarihi eseri restore ederek, şehre kazandırdıklarını vurguladı. Gürkan, kültürel belediyecilik kapsamında tarihi yapıların gelecek kuşaklara aktarılmasına önem verdiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Tarihi yapıları tekrar gün yüzüne çıkarmak, ayağa kaldırmak ve gelecek kuşaklara aktarmak gibi bir sorumluluk bilinciyle çalıştık. Osmanlı Devleti'nin son mimari örneklerinden olan bu tarihi askerlik şubesi 1890'lı yıllarda yapıldı. Tarihi binada restorasyon çalışmalarını bitirdik ve şu an iç dizayn çalışmalarımız devam ediyor." "Bina Osmanlı'nın son dönem şaheserlerinden" Tarihi binanın mimarisi açısından da dikkat çektiğini vurgulayan Gürkan, şunları söyledi: "Redif Asker Alma binası olarak Abdülhamid döneminde inşa edilen bina Osmanlı'nın son dönem şaheserlerinden. İçerisinde kerpiç, ahşap ve taş mimarisinin güzel örnekleri var. Bina kendi dizaynı itibariyle bir müze hüviyetinde. Şu an içini düzenlemediğimiz halde vatandaşlar geziyor. Taş, ahşap ve kerpiç mimarisi açısından bina başlı başına müze konumunda. Belediye olarak tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılarak, gelecek kuşaklara aktarılması için Valilik, Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü ve ilgili bakanlıklarla yakın çalışma içerisindeyiz. Kentteki tarihi yapıların aslına uygun ayağa kaldırılması için çalışıyoruz. Burayı kent müzesi olarak, şehre kazandıracağız." "Tarihi eserleri günümüz teknolojisiyle vatandaşlara sunacağız" Gürkan, Kent Müzesi'ne vatandaşların atalarından kalan materyaller bağışladığını söyledi.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

‘İslam tarihi Türkiye tarihi incelenmeden tamamlanamaz’ HAFTANIN KİTAP ÖNERİSİ: BİR KADIN AĞLADIĞINDA Devlet Adamı Hasan Celal Güzel Dünya standartlarında bir film çekmeye çalıştık Göbeklitepe’de ‘altın yıl’ beklentisi İş Adamı Abdulkadir Konukoğlu