Gez & Gör

Malatya Battalgazi'de gezilecek yerler

Malatya ilimizin en güzel yerleri olan yerlerden biri olan Battalgazi ilçesinden gezilecek yerlerden bazıları

Malatya Battalgazi ilçesinin gezilecek yerleri:

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Battalgazi İlçesinin Alacakapı mahallesinde,Belediye binası karşısında, Eski Malatya kalesinin Alaca kapı yönüne bakan kısımdadır. 68x76 metrelik bir alan üzerine kuruludur.1960 yıllarında yapılan restorasyon yarım bırakılmıştır. Tamamen kesme taştan yapılmıştır.
1637 yılında IV. Murat’ın silahtarı; Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış ve padişaha hediye edilmiştir.Giriş kapısı doğuya bakmakta ve yazlık – kışlık olarak iki kısımdan meydana gelmektedir.Avlu ,batısındaki kapalı kışlık bölümün hemen hemen iki katı büyüklüğündedir.Şeyhülislam Yahya Efendi tarafından yazılan kapalı kısmı kapı kitabesi yerinde durmaktadır.Cevri mahlaslı şair ve hattat İbrahim çelebi tarafından yazılan  ana giriş kapı kitabesi ise düşmüş olup halen Malatya müzesinde muhafaza edilmektedir.

Ulu Cami

Kentin doğusunda Battal Gazi ilçesinde yer alan yapı, 1224 yılında, Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat zamanında yapılmış olup, mimarı Mansur bin Yakup’tur. Plan ve yapımında kullanılan malzeme bakımından İran’daki Büyük Selçuklu camilerinin Anadolu’daki anıtsal bir örneği olan caminin yazıtı, bugün şehir müzesinde bulunmaktadır. Eyvanlı cami planlarının Anadolu’daki tek örneğidir. Mihrap önü kubbesi, buna bağlı eyvan ve ortası havuzlu iç avlu yapının özünü oluşturmaktadır. Eyvanın ön yüzü patlıcan moru çiniler ve tuğlanın çeşitli şekillerde dizilişiyle elde edilen geometrik motiflerle süslenmiştir. Caminin dışarıya açılan, biri batıda diğeri doğuda yer alan iki anıtsal portalı vardır. Tamamen tuğladan yapılan minarenin gövde kısmı ayakta bulunmaktadır.

Kale Surları

Roma imparatoru Trajanus MS.98-117 Malatya’nın ilk surlarını yaptırmıştır.Trajanus’un yaptırdığı surların önemi ,şehrin gelişmesiyle birlikte Diocletianus MS.284-305 zamanında daha da artmıştır. Buna paralel olarak Costance’nin yaptırdığı surlar,bilhassa Sasani-Bizans mücadelelerinde Malatya nın önemli  bir hudut şehri hüviyetini kazanmasıyla beraber ,daha da bir önem kazanmıştır.532 yıllarında İmparator Jüstinianus bu surları tamamlamıştır.Roma-Bizans-Sasani gerekse Bizans-Arap mücadelelerinde önemli tahribatlara maruz kalmış,her defasında aslına uygun tarzda onarılarak Osmanlı dönemine kadar intikal etmiştir.
Evliya çelebi kale hakkında genel bilgi vermektedir.Beş köşeli düzgün taş ile yapılmış Malatya kalesinden”Rakabe Kalesi” diyerek bahsetmekte,devamında:Hz.Yunus Aleyhüsselamın Musul şehrinde iken imana getirdiği Rakabe ismindeki Kayser’in Malatya’nın suyunu ve havasını çok beğendiğinden burada kale yaptırdığını söylemektedir.

E-Bültene Kayıt Olun, Fırsatları Kaçırmayın!

İlginiz Çekebilir

27 Şubat Çarşamba Günü Malatya Nöbetçi Eczaneler Listesi Malatya Tohma Kanyonu Malatya; Darende İlçesi Dertlere Derman; Kara Çorba Malatya'nın En Sevilen Meyvesi 'Kuru Kayısı' Malatya, tarihi yerleriyle ziyaretçilerini bekliyor.